Episcopia Basarabiei de Sud l-a serbat pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava și l-a comemorat pe poetul național Mihai Eminescu ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Episcopia Basarabiei de Sud și-a serbat marți unul din ocrotitori, pe Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. La liturghie a fost pomenit și poetul Mihai Eminescu.

Preasfințitul Părinte Veniamin a oficiat Sfânta Liturghie la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Cahul și a amintit despre faptele Sfântului Ioan și locul prăznuirii Sfântului în eparhia pe care o patronează.

El l-a decretat pe sfânt drept ocrotitor al eparhiei începând din 2018, deoarece acesta a fost martirizat la Cetatea Albă, iar eparhia pe care ierarhul o conduce este succesoarea Episcopiei Cetății Albe – Ismail.

În cadrul slujbei au fost înălțate rugăciuni de mulțumire pentru toate realizările din eparhie.

„M-am bucurat foarte mult că din 2018 și în Eparhia noastră, Sfântul Ioan cel Nou, ale cărui moaște se află la Suceava, a început să fie cunoscut și cinstit. (…) Pe atunci nu era înscris în calendarul Patriarhiei Române Sfântul Ierarh Dionisie. Astăzi, din mila lui Dumnezeu avem ca ocrotitori ai Eparhiei noastre pe cei doi sfinți”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin.

La Sfânta Liturghie au fost pomeniți toți arhiereii, clericii și monahii care au slujit în eparhie, dar și poetul național Mihai Eminescu, la 132 de ani de la trecerea sa la Domnul.

Episcopul Basarabiei de Sud a felicitat clericii din eparhie, îndemnându-i să continue cu demnitate lucrarea înaintașilor.

La sărbătoare au participat Anca Corfu, Consul General al României la Cahul, monahiile de la centrul eparhial, oaspeți din România și credincioși.

Episcopia Basarabiei de Sud deține un fragment din Moaștele Sfatului Ioan cel Nou dăruit în 2019 de Arhiepiscopul Pimen al Sucevei și Rădăuților.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol