Distribuți acest articol

Sloganul “Fără penali în funcții publice” a creat multe valuri și a cucerit multe voturi în campaniile electorale. Însă a rămas doar un slogan, în jurul căruia cei de la USR+ și-au construit o bună parte a platformei de membri, simpatizanți și, mai ales votanți. Mai mult, pardidul sloganelor a vorbit foarte apăsat și despre meritocrație, despre susținerea în funcții publice a unor oameni de o înaltă probitate morală și profesională. Altceva decât pesedism, pedelism sau penelism.

Cu toate acestea, ministrul USR Cătălin Drulă numește un consilier juridic din Portul Constanța pe postul de director general al Ministerului Transporturilor. Este vorba de fost candidatul USR+ la funcția de primar al orașului Ovidiu, președinte al USR+ Ovidiu – Cojocaru Doina.

Contactat de redacția noastră, Dumitru Viorel Foșca, deputat AUR de Constanța, a declarat că unii au crezut în aceste slogane, cei mai mulți nu i-au crezut, însă au acum ocazia să vadă cu adevărat.

 „Foarte simplu. Organizând întreaga activitate a ministerului pe care îl conduceți după sloganul: “Fară clientelă de partid în funcții publice!” Și aveți această ocazie chiar mâine, 27 mai, atunci când Ministerul Transporturilor organizează un concurs pentru ocuparea unei funcții foarte importante, cea de Director al Direcției de Transport Naval.

Până aici, nimic spectaculos, astfel de concursuri se organizează în mod curent în toate ministerele, nu numai în cel condus de domnia voastră. Doar că, în acest caz, doua lucruri sunt spectaculoase: condițiile de concurs și numele deja cunoscut al câștigătorului. De fapt, discutăm despre același lucru, întrucât condițiile de concurs sunt făcute, de prea multe ori, după experiența profesională și studiile viitorului câștigător.

De ce susțin că aceste condiții par a fi făcute cu dedicație? Întrucât este inadmisbil ca, pentru o astfel de poziție, organizatorului concursului, adică dumneavoastră, să solicite doar “studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă”, și atât, precum și “diplomă a studiilor universitare de master în domeniul administraţiei publice, management sau în specialitatea studiilor necesare ocupării funcţiei publice sau cu diplomă echivalentă”.

Ce legătură are domnule ministru transportul naval cu administrația publică, ba chiar și cu managementul, chiar dacă principiile generale ale acestuia din urmă sunt valabile pentru orice funcție de conducere?

Apoi, ați mai cerut o vechime de minimum 7 ani în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice.”

De asemeni, deputatul de Constanța, consideră că ministrul transporturilor ar fi trebuti să solicite în primul rând, explicit, nu la și altele, studii universitare în navigație și transport naval, pe care să le coroboreze cu studii de master în management, dar si minimum 7 ani de vechime în muncă în domeniul naval. Însă se pare că acest concurs este organizat cu dedicație pentru cineva care nu are nici studii și nici experiență în domeniu. Iar acest cineva pare să aibă nume și prenume: Cojocaru Doina, fost candidat al USR+ la funcția de primar al orașului Ovidiu, președinte al USR+ Ovidiu.

Dumitru Viorel Focșa speră că informațiile apărute în spațiul public despre concurul cu dedicație să fie deja în atenția Departamentului Național Anticorupție. Sau, să fie unul dintre puținii membri ai Cabinetului condus de Florin Cîțu care aplică la sânge sloganul: “Fără clientelă de partid în funcții publice”.


Distribuți acest articol