Dodon, în cădere liberă, apelează la cartea „moldovenismului primitiv”: „Nu vom permite înlocuirea limbii moldovenești cu cea română”
Distribuți acest articol

Igor Dodon, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova, pare să se fi resemnat cu ideea alegerilor parlamentare anticipate și apelează din nou la cartea „moldovenismului primitiv”. 

Astfel, rusofilul a spus că socialiștii vor lupta pentru „limba moldovenească” și nu vor permite că aceasta să fie înlocuită cu limba română de viitorului Parlament de la Chișinău.

Noi vom lupta pentru limba moldovenească, iar dacă va trebui vom scoate toată țara, pentru că majoritatea cetățenilor din R. Moldova consideră că limba de stat este cea moldovenească. Noi nu vom permite ca aceasta să fie înlocuită cu limba română. Pentru a schimba limba trebuie să schimbi Constituția, iar pentru a schimba Constituția trebuie să ai 67 de voturi în Parlament. Însă, Maia Sandu și așa-numiții ei parteneri nu vor avea 67 de voturi. Noi vom face totul ca să păstrăm „limba moldovenească” pentru copii și nepoți. Este poziția noastră principială și nu vom ceda”, a declarat Dodon.

Reacția liderului PSRM vine după ce recent, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, președintele Maia Sandu a declarat că viitorul Parlament de la Chișinău ar putea modifica Constituția și ar putea statua „limba română” în loc de „limba moldovenească”, în conformitate cu o decizie a Curții Constituționale în acest sens.

Amintim că pe 5 decembrie 2013, Curtea Constituţională de la Chișinău a decis că textul Declaraţiei de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este cea română, prevalează asupra prevederilor Constituţiei, potrivit căreia limba de stat este cea „moldovenească”.

Declaraţia de Independenţă, adoptată în 1991, prevede că limba de stat în Republica Moldova este limba română, iar Constituţia, votată de către Parlament în 1994, când majoritatea o reprezentau agrarienii şi socialiştii, stabileşte că limba de stat se numeşte „moldovenească”. 

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol