Dan Dungaciu, despre criza din Ucraina: Pericolul pentru România rămâne şi după criză ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, a analizat criza din Ucraina şi dislocarea forţelor armate ale Federaţiei Ruse la graniţă și spune că războiul va fi evitat, însă vor exista consecințe, inclusiv pentru România.

Analistul de politică externă a comentat documentul prezentat de Dimitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, care a atenţionat că Federaţia Rusă va avea comasaţi peste 120.000 de militari la frontiera cu Ucraina, lansând un apel la adoptarea de noi sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Dan Dungaciu semnalează că ne confruntăm şi cu un război informaţional, la care Kievul e îndreptăţit să apeleze. Ucraina se confruntă din 2014 cu agresiunea rusă, după ce Moscova a anexat ilegal peninsula Crimeea, iar mai apoi Kremlinul s-a implicat militar şi economic în confruntările din Donbas.

„Discuţia pleacă de la un document apărut pe surse ucrainene. E o perspectivă a Ucrainei asupra a ceea ce se întâmplă la Marea Neagră, implicată într-o confuntare cu Federaţia Rusă, care atinge şi dimensiunile războiului informaţional. Kievul are tot interesul ca ce se întâmplă la Marea Neagră să pară un război al Rusiei împotriva Europei. O bătălie a civilizaţilor”, e de părere analistul.

Ucraina foloseşte tactica Georgiei din 2008. Dungaciu nu crede însă că de această dată va fi război la Marea Neagră: Zelenski nu e Saakaşvili

„Ucraina, cu îndreptăţire într-o mare măsură, face ceea ce a făcut şi Georgia în 2008. A încercat să atragă în confruntarea cu colosul din est forţele occidental, inclusiv forţele NATO. Documentele care indică o iminentă invazie a Federaţiei Ruse în Ucraina trebuie înţelese şi din această perspectivă. Însă în Ucraina nu e situaţia din Georgia din 2008.Domnul Zelenski nu este domnul Miheil Saakaşvili.Este un personaj mult mai temperat care a fost ales de ucraineni nu pentru a începe un nou război ci pentru a căuta soluţii de pace cu Rusia”, a precizat Dan Dungaciu, în cadrul unei intervenţii telefonice la postul de televiziune Antena 3.

Expertul a precizat că documentul prezentat de Ucraina are ca scop atragerea aliaţilor la Marea Neagră şi a pune presiune astfel pe Rusia. El nu pune la îndoială veridicitatea informaţiilor cu privirile la dislocarea de trupe ruse, dar „în ceea ce priveşte accentele trebuie privit din perspectiva unei confruntări care are şi componenta informaţională”:

„Nu cred că va fi un război la Marea Neagră pentru că axele de desfăşurare nu sunt doar Kiev – Moscova ci şi Moscova – Washington”, e de părere Dan Dungaciu.

Pericolul care planează asupra României rămâne chiar şi după ce „sunetul armelor va dispărea”. Rusia va încerca să câştige diplomatic nu militar

„Motivele de îngrijorare ale României ar trebui să fie cele care au fost şi înainte de acest episod militar. După ce sunetul armelor va dispărea din peisaj nu înseamnă în niciun caz că problema s-a rezolvat. Ne vom întoarce la situaţia dinainte de încleştarea militară în care cel mai important lucru va fi bătălia diplomatică”,

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol