Condiţii moderne de învăţământ pentru un gimnaziu din Sângerei, cu sprijinul UE ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Uniunea Europeană oferă aproximativ 20 de milioane de lei pentru renovarea gimnaziului din satul Flămânzeni, raionul Sângerei. Astfel, instituţia de învăţământ va deveni mai eficientă din punct de vedere energetic. La evenimentul de lansare a lucrărilor a participat şi ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, notează TVR Moldova.

Proiectul „Sporirea eficienţei energetice a Gimnaziului „Iurie Boghiu” din satul Flămânzeni prevede repararea acoperişului, izolarea pereţilor clădirii, înlocuirea geamurilor şi reabilitarea sistemelor de încălzire, de apă şi canalizare.

„Într-un timp destul de scurt s-au reuşi foarte multe. În primul rând, au fost schimbate tavanele la etajele 1 şi 2, au fost schimbate toate reţele electrice. Mulţumim mult Uniunii Europene”, a subliniat directorul gimnaziului, Lilia Cumpătă.

Potrivit profesorului Sergiu Reșetnic, elevii vor beneficia de condiţiile necesare în ceea ce priveşte aerul curat, datorită sistemului de ventilaţie şi o lumină calitativă, care să le protejeze sănătatea.

Lucrările de renovare a clădirii gimnaziului vor dura un an, iar cei mai bucuroşi de modernizarea gimnaziului sunt cei peste 270 de elevi.

„Chiar dacă în acest an termin studiile, sunt foarte bucuroasă că ceilalţi elevi vor putea beneficia de aceste condiţii minunate”, a menționat Maria, una dintre eleve.

Pe acoperişul gimnaziului vor fi instalate şi panouri solare.  

„Lansăm în toată regiunea cele 5 proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Trei proiecte pe aprovizionarea cu apă, în Drochia Edineţi şi Făleşti. Şi 2 proiecte de eficientizare energetică, în Bălţi şi aici la Sângerei”, a precizat directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Maria Prisăcari.

Uniunea Europeană a oferit 42 de milioane de euro pentru construcţia infrastructurii de aprovizionare cu apă şi canalizare, precum şi de eficienţa energetică în clădirile publice din Republica Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol