Cine este noul președintele al Parlamentului de la Chișinău
Distribuți acest articol

Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, a fost ales, joi 29 iulie 2021, în calitate de președinte al Parlamentului de la Chișinău. 

Deputatul PAS a fost singurul candidat pentru această funcție, fiind ales cu 64 de voturi. La procedura de vot au participat fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate și cea a Partidului Șor, în timp ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a refuzat să voteze și a acuzat vicierea procedurii.

Într-un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu a declarat că noua majoritate parlamentară va promova inițiative precum majorarea pensiei minime, eliminarea schemelor de corupție, îmbunătățirea condițiilor pentru mediul de afaceri și accelerarea procesului de integrare europeană.

Igor Grosu este născut la 30 noiembrie 1972 în satul Andrușul de Sus, raionul Cahul. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, licențiat în istorie. În perioada 15 august 2012 – 12 august 2015, el a deținut funcția de vice-ministru al educației.

Din 15 mai 2016 este membru al Partidului Acțiune și Solidaritate, în 2019 fiind ales deputat pe lista națională a Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”.

În Parlamentul anterior a fost președinte al fracțiunii PAS,  Blocul ACUM, vicepreședinte al Comisiei parlamentare securitate naţională, apărare şi ordine publică, șef al delegaţiei la Adunarea Parlamentară a OTAN, autor sau coautor a peste 50 de proiecte de inițiative legislative.

La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 a candidat din partea PAS, fiind numărul 1 în listă.

În funcția de Președinte al Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu a succedat-o pe socialista Zinaida Greceanîi care a deținut postul de speaker începând cu 8 iunie 2019.

Amintim că, în ședința de astăzi, Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține 63 de mandate în noul Parlament, a anunțat constituirea majorității parlamentare absolute. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor cu 32 de mandate, a anunțat că trece în opoziție, iar Partidul Șor cu 6 deputați – în opoziție constructivă.

Totodată, Mihai Popșoi, fostul vicepreședinte al Parlamentului, a devenit președinte al fracțiunii PAS în noul Legislativ. Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor va fi condusă de Zinaida Greceanîi, iar deputatul fugar Ilan Șor a fost ales președinte al fracțiunii Partidului Șor.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol