Actualitate

Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare pot vota cu pașaportul expirat ~ InfoPrut

Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare vor putea vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie chiar dacă au pașaportul expirat. Deși acest lucru nu este prevăzut în Codul Electoral, se regăsește într-un regulament, modificat în septembrie 2019.

Sursă foto: agora.md

Contactat de IPN, președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat că Regulamentul cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării stabilește clar particularitățile organizării și desfășurării votării în cadrul alegerilor parlamentare, prezidențiale și referendumului republican.

„Regulamentul prevede că actele de identitate în baza cărora se permite participarea la alegeri în afara Republicii Moldova sunt: pașaportul cetățeanului Republicii Moldova, inclusiv cu termen de valabilitate expirat; buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova sau livretul de marinar”, a precizat Cimil.

Pe 16 septembrie, s-a finalizat înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru votarea în secțiile care vor fi deschise peste hotare și în regiunea transnistreană. Numărul total al înregistrărilor, pentru perioada 2018-2020, la finalizarea procedurii a fost de 60.000, dintre care 35.000 sunt înregistrări noi, făcute în 2020, în contextul alegerilor prezidențiale din 1 noiembrie. Cele mai multe solicitări de înregistrare prealabilă, pe parcursul anului, au vizat Italia – 12.067, Marea Britanie – 9.478, Germania – 6.423 și Federația Rusă – 6.202.

În proiectul transmis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Comisia Electorală Centrală propune deschiderea a 202 secții de votare peste hotare.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button