Ce memorandum au semnat Republica Moldova, Georgia și Ucraina
Distribuți acest articol

Republica Moldova, Georgia și Ucraina au semnat un memorandum privind cooperarea în domeniul integrării europene.

Documentul respectiv a fost semnat în cadrul reuniunii trilaterale dedicată cooperării celor trei state în domeniul integrării europene și Parteneriatului Estic, de către Aureliu Ciocoi, ministrul interimar de externe al R. Moldova și omologii săi din Ucraina și Georgia.

Astfel. memorandumul stabilește o serie de obiective de cooperare a ţărilor asociate cu UE şi oferă bază normativă pentru întreprinderea demersurilor diplomatice comune, consultări trilaterale și acţiuni de comunicare publică.

Potrivit lui Aureliu Ciocoi, şeful diplomaţiei de la Chişinău, toate cele trei state cu aspiraţii şi ambiţii europene, care au semnat acordurile de asociere, comerţul liber cu UE, au obţinut regimurile fără vize, transmit şi astăzi un alt semnal puternic privind dorinţa de a continua agenda de reforme şi modernizare în beneficiul cetăţenilor statelor asociate. Semnarea memorandumului şi constituirea „trio asociat” este un angajament concret pentru intensificarea cooperării în format trilateral în domeniul integrării europene.

În opinia miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia și Ucraina consolidarea eforturilor diplomatice în formatul trilateral este actuală şi în contextul desfăşurării Summitului Parteneriatului Estic (PaE) în toamna acestui an.

La rândul său, Aureliu Ciocoi a mai subliniat că statele asociate rămân deplin angajate în procesele de cooperare în cadrul PaE, interesul comun fiind ca această platformă să dispună de o agendă ambiţioasă care să continue apropierea partenerilor estici de Uniunea Europeană.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol