Ce a discutat la Chișinău ministrul de externe de la București cu președintele Maia Sandu
Distribuți acest articol

Bogdan Aurescu, ministrul de externe de la București, a avut astăzi, 19 februarie 2021, o întrevedere cu Maia Sandu, președintele R. Moldova, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează la Chișinău, cu prilejul acordării unui nou ajutor umanitar Republicii Moldova din partea României. 

Principalele teme abordate în cadrul discuțiilor au vizat stadiul relației bilaterale și continuarea parcursului european al Republicii Moldova și a procesului de reforme, ministru de externe reiterând determinarea României pentru implementarea pachetului de asistență anunțat de Președintele României, Klaus Iohannis, la Chișinău, în decembrie 2020, precum și a celorlalte proiecte bilaterale strategice de interconectare.

Astfel, a fost discutat stadiul implementării diverselor componente ale acestui pachet de sprijin,  printre care livrările de doze de vaccin și a celor 6.000 de tone de motorină pentru agricultori, perspectivele încheierii Protocolului 6 la Acordul privind grantul de 100 de milioane de euro din 2010. Totodată, cei doi oficiali au vorbit și despre multe proiecte de interconectare, cum ar fi construcția și renovarea de poduri peste Prut, reducerea tarifelor de roaming, stadiul acordurilor în materie de educație, cercetare și recunoașterea reciprocă a diplomelor și altele.

Ministrul Bogdan Aurescu a reconfirmat angajamentul ferm al României pentru sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova, în baza Parteneriatului Strategic bilateral pentru Integrarea Europeană. În cadrul discuției au fost, de asemenea, abordate aspecte privind perspectivele soluționării dosarului transnistrean.

Vizita a reprezentat, astfel, o ocazie de a reconfirma relația specială dintre cele două state, precum și de a asigura cetățenii Republicii Moldova că România rămâne un partener solid, care își onorează angajamentele asumate.

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a apreciat în mod deosebit sprijinul constant, consistent și sincer al României, demonstrat mai ales în situații dificile.

În cadrul vizitei sale la Chișinău, Bogdan Aurescu a mai avut o întrevedere și cu Aureliu Ciocoi, prim-ministrul interimar al R. Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol