Distribuți acest articol

Bolnavii de cancer și de diabet, abandonați

Sute de mii de bolnavi cronici au primit lovitură după lovitură în pandemie. Accesul la serviciile medicale a fost redus considerabil, medicamentele esențiale în tratament fie nu au mai fost de găsit în farmacii, fie nu au mai putut fi decontate. Accesul la spitalele unde pacienții obișnuiau să meargă a fost blocat prin transformarea unităților în spitale COVID, iar restricțiile de circulație au reprezentat noi obstacole în calea tratării bolilor.

Astăzi, farmaciile independente reclamă întârzieri de luni de zile în decontarea de către casele judeţene de asigurări de sănătate a medicamentelor compensate şi a medicamentelor din programele naţionale. Consecința? Farmaciile riscă falimentul, pentru că nu mai au cu ce plăti furnizorii, iar bolnavii nu mai găsesc medicamentele vitale pentru schemele de tratament.

CNAS trebuie să urgenteze plățile compensatelor și să conștientizeze că fiecare zi de întârziere poate costa viața unui părinte, a unui bunic, a unei fiice sau a celui mai bun prieten, viața oricărui român chinuit de o boală grea.


Distribuți acest articol