Distribuți acest articol

Partidul AUR constată cu îngrijorare că tot mai multe companii private solicită un certificat de vaccinare pentru accesul la serviciile pe care le furnizează. Se fac presiuni asupra angajaților pentru a accepta vaccinarea anti-COVID și se oferă discount-uri clienților care dovedesc vaccinarea. De asemenea, la nivel european se discută tot mai mult despre posibilitatea instituirii unui pașaport care să certifice vaccinarea și în baza căruia să existe un acces discriminatoriu la diverse bunuri și servicii.

Accesul la serviciile de sănătate, inclusiv la vaccinarea anti-COVID, este și trebuie să rămână o decizie individuală, un drept, nu o obligație. Considerăm periculos faptul că autoritățile publice și companii private creează o presiune nejustificată asupra cetățenilor în sensul acceptării vaccinării prin instituirea de condiționalități și acces diferențiat la bunuri și servicii de interes general.

Prin aceste acțiuni, puterea politică și cea economică împarte populația în „cetățeni model” și cetățeni de mâna a doua. Se instituie arbitrar două clase sociale de oameni: cei care vor avea acces la bunuri și servicii pentru că se supun fără cârtire autorităților sanitare și indezirabilii sau „periculoșii” care îndrăznesc să–și exercite dreptul universal de a dispune de trupul lor, într-un mod contrar intenției autorităților. Acest lucru este inacceptabil și opus principiilor democratice și unui stat de drept, modern.

Pentru mulți oameni, în special pentru cei din categoriile de risc, vaccinarea poate reprezenta o măsură de protecție și este firesc să fie luată în calcul. În aceeași măsură, orice om, indiferent de convingerile și orientarea sa politică, religioasă sau filozofică are dreptul de a dispune de propria persoană și nu trebuie să i se îngrădească accesul la bunuri și servicii în mod discriminatoriu. Nici cei care se vaccinează, nici care nu se vaccinează nu trebuie blamați și desconsiderați de nimeni în spațiul public. Fie că ne place, fie că nu, este esențial să respectăm dreptul fiecărei persoane de a dispune de propriul corp așa cum consideră ea de cuviință.


Distribuți acest articol