Magazin

AstraZeneca recunoaște în premieră că vaccinul anti-Covid-19 poate provoca un efect advers rar – Gigantul farmaceutic este dat în judecată

AstraZeneca a recunoscut în premieră în documente judecătorești că vaccinul său împotriva Covid-19 poate provoca un efect secundar rar. Acest lucru ar putea deschide calea pentru o plată legală de mai multe milioane de lire sterline.

Gigantul farmaceutic este dat în judecată într-o acțiune colectivă pentru afirmațiile că vaccinul său, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, a provocat deces și probleme medicale grave în zeci de cazuri.

Avocații susțin că vaccinul a produs un efect secundar devastator asupra unui număr redus de cetățeni.

Ce afecțiune rară provoacă AstraZeneca

Primul caz a fost depus anul trecut de Jamie Scott, un tată a doi copii. El a rămas cu o leziune cerebrală permanentă după ce a dezvoltat un cheag de sânge la creier. Acesta l-a împiedicat să lucreze după ce s-a vaccinat, în aprilie 2021. Soția sa a fost sunată de trei ori de la spital să i se spună că acesta va muri.

TTS este acronimul de la tromboză cu sindrom trombocitopenie. Afecțiunea provoacă cheaguri de sânge și un număr scăzut de trombocite.

51 de cazuri au fost depuse la Înalta Curte. Victimele și rudele îndoliate au cerut despăgubiri estimate a fi în valoare de până la 100 de milioane de lire sterline.

Recunoașterea AstraZeneca – făcută într-o apărare juridică a cererii lui Scott la Înalta Curte – urmează unei dispute juridice intense. Aceasta ar putea duce la plăți dacă firma farmaceutică acceptă că vaccinul a fost cauza unei boli grave și a decesului în cazuri legale specifice. Guvernul s-a angajat să subscrie facturile legale ale AstraZeneca.

AstraZeneca a recunoscut

Într-o scrisoare de răspuns trimisă în mai 2023, AstraZeneca le-a spus avocaților lui Scott că „nu acceptăm ca TTS să fie cauzat de vaccin la nivel generic”.

Însă în actul juridic depus la Înalta Curte în februarie, AstraZeneca a precizat: „Se admite că vaccinul AZ poate provoca, în cazuri foarte rare, STT. Mecanismul cauzal nu este cunoscut”.

Avocații susțin că vaccinul AstraZeneca-Oxford este „nociv” și că eficacitatea sa a fost „exagerată”. AstraZeneca a negat ferm această afirmație.

Oamenii de știință au identificat pentru prima dată o legătură între vaccin și o nouă boală numită trombocitopenie și tromboză imună induse de vaccin (VITT) încă din martie 2021, la scurt timp după ce a apărut vaccinul Covid-19.

Avocații reclamanților susțin că VITT este un subset al TTS, deși AstraZeneca nu pare să recunoască termenul.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button