Apel către autoritățile din Republica Moldova privind asigurarea accesului liber al jurnaliștilor în regiunea transnistreană
Distribuți acest articol

Asociaţia Promo-LEX solicită, în mod repetat, autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova să asigure accesul liber al jurnaliştilor, dar şi al apărătorilor drepturilor omului pe întreg teritoriul, mai ales în regiunea transnistreană.

Apelul a fost făcut în contextul în care la 8 octombrie 2021, Comitetul Nobel din Norvegia a acordat Premiul Nobel pentru Pace, jurnaliştilor Maria Ressa şi Dmitry Muratov pentru eforturile lor de a proteja libertatea de exprimare. Maria Ressa şi Dmitry Muratov sunt reprezentanţii tuturor jurnaliştilor care susţin acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii din ce în ce mai nefavorabile.

Potrivit sursei citate, subiectul respectiv este actual şi în Republica Moldova, mai ales în stânga Nistrului, unde accesul liber al jurnaliştilor a fost obstrucţionat.

În context, asociația a făcut referire la mai multe cazuri în care a fost obstrucționat accesul liber al jurnaliștilor în regiunea transnistreană și/sau Zona de Securitate. Cele mai relevante în acest sens fiind cazurile cu privire la reținerea ilegală a jurnaliștilor Viorica Tătaru și Andrei Captarenco de la Postul de televiziune TV8 în iulie 2020 și în februarie 2021, reținerea jurnalistului Cătălin Goria în noiembrie 2020, persecutarea jurnalistei Larisa Kalik pentru o lucrare despre „armata rmn”, dar și limitarea accesului la informație de către structurile de facto de la Tiraspol pentru postul media NewsMaker în septembrie 2019.

Astfel, Asociaţia Promo-LEX a amintit că protejarea libertății de exprimare reprezintă o condiție prealabilă pentru respectarea drepturilor omului, a democrației, dar și asigurarea unei păci durabile, subliniind astfel că „toate cazurile de imixtiune în activitatea jurnalistică trebuie examinate eficient de către organele de drept”.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol