Analist: Politicienii de la Chișinău se inspiră din propaganda rusească și răstălmăcesc istoria
Distribuți acest articol

Politicienii de la Chișinău se inspiră din propaganda rusească și răstălmăcesc istoria. Declarații în acest sens au fost făcut de analistul Ion Tăbârță, care a mai subliniat că în pofida dramelor deportărilor sovietice, multă lume elogiază trecutul sovietic și comunismul.

„Din păcate, la noi nu se vorbește despre realități. O bună parte din societatea noastră vrea, pur și simplu, să șteargă această pagină tristă, această pagină neagă din istoria poporului nostru. Ei elogiază trecutul sovietic și intenționat nu spun despre tragediile acestui teritoriu. Dacă ne uităm în manualele de istorie din URSS scrise în acea perioadă, ni se vorbește despre economie planificată, industrializare, dezvoltarea orașelor, însă nu se vorbește nimic sau foarte puțin despre această pagină neagră din istoria poporului nostru. Și, din păcate, același lucru fac o bună parte din politicienii noștri și scopul lor este să ne mențină în tiparele ideologice, din punct de vedere istoric, din perioada sovietică. La noi, orice sărbătoare are dublă semnificație: 9 mai este în toată Europa zi de comemorare, la noi este sfârșitul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei”, 28 august tot se spune că este zi a „eliberării”. Și sunt multe interpretări bazate pe falsurile din perioada sovietică. De acest lucru sunt vinovați politicienii, în primul rând. Pentru a obține dividende electorale, ei merg pe aceste tipare sovietice. Și au și o sursă de inspirație foarte bună – propaganda rusească, care menține tot ce înseamnă memoria Uniunii Sovietice și ideologia Războiului Doi Mondial”, a explicat Ion Tăbârță pentru Radio Chișinău.

Amintim că la 6 iulie, s-au împlinesc 72 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste organizate în Basarabia, în 1949. Atunci peste 35 de mii de români basarabeni au fost duși în regiuni îndepărtate ale Uniunii Sovietice precum Siberia sau Kazahstan.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol