Distribuți acest articol

Ce înseamnă în ziua de astăzi să fii patriot?

Nu doresc să fac aici etimologia cuvântului patriotism și anume latinescul patria care înseamnă tăram părintesc, tăram al taților, originea greacă denumind inițial linia de filiație paternă, ci să înțelegem ce înseamnă exact să fii patriot și cum a evoluat înțelesul acestui termen până în ziua de astăzi, ce înseamnă cu adevărat în prezent această noțiune.

În sens general, se referă la iubirea pentru o tară și pentru locuitorii ei sau la promovarea unui neam printre celelalte. Nu trebuie sub nicio formă confundat cu xenofobia care reprezintă preferința exclusivă pentru un singur neam, insotită de marginalizarea minoritătilor și de ostilitate fată de străinătate. De asemenea, nu trebuie confundat cu naționalismul, deși, de cele mai multe ori acești doi termeni sunt folosiți cu același sens.
Care este , totuși, diferență? Patriotismul este dragostea de țara strict legată de ideea de apartanenta la o națiune. Nu îți iubești țara pentru că aceasta este cea mai bună, o iubești pentru că îi aparții, că ești parte integrantă din ea. Nu te deranjează că și alții își iubesc propria țara, chiar din contra , le înțelegi sentimentele.

Ideea este simplă : ori ești patiot, ori nu ești, cale de mijloc nu există.

De-a lungul istoriei, patriotismul a manifestat forme diferite. În ultimii 100 de ani am trecut prin monarhie, comunism și acum democrație. Sistemul s-a schimbat , s-a schimbat și modul de a înțelege patriotismul.

Restul articolului il puteti citi pe : http://bit.ly/39ipEK0 (Criticii.ro)


Distribuți acest articol