Actualitate

66% dintre spitalele gestionate de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi POLITIC

Nu trebuie să ne mirăm de ce ard spitalele din țară sau de ce sunt într-o stare continuă de degradare. Mai mult de jumătate dintre spitalele de stat au manageri interimari, numiţi pe perioadă nedeterminată, iar acești manageri de spital sunt numiţi politic, nicidecum pe criterii profesionale, clare şi transparente. Este un tertip de care au abuzat absolut toate guvernele.

Comunitatea Declic anunţă că aproximativ 66% dintre spitalele gestionate direct de Ministerul Sănătăţii sunt conduse de manageri numiţi direct, prin semnătura ministrului Sănătăţii, funcţie eminamente politică. Peste 22.000 de persoane au semnat petiţia ”Depolitizaţi spitalele, acum!”

Comunitatea Declic a inițiat o petiție numită ”Depolitizaţi spitalele, acum!” semnată deja de peste 22.000 de persoane.

“Mentionăm că din cele 58 de unităţi sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii, 20 de unităţi sanitare au manageri angajaţi prin concurs, 33 de unităţi sanitare au manageri interimari şi 5 unităţi sanitare au manageri interimari, în curs de numire”, se arată în răspunsul trimis de MInisterul Sănătăţii la solicitarea Declic.

Totodată, ministerul nu a răspuns şi solicitării Declic de a preciza câţi dintre aceşti manageri interimari au mai mult de 6 luni la conducerea spitalelor. 

O declarație sinceră a fostului Ministru al Sănătății Nelu Tătaru:

”Haideţi să recunoaştem că sistemul medical românesc, că este minister, că este în subordinea autorităţii locale, beneficiază de consilii de administraţie mai puţin profesioniste, numite politic. La fel, nu mă feresc să repet, că 80% dintre manageri nu au ce căuta acolo. Haideţi să lăsam oamenii competenţi să conducă aceste unităţi medicale, haideţi să nu lăsăm politicul să infiltreze pe anumite interese, pe anumiţi oameni, pentru a putea face un act medical de calitate”, a arătat Tătaru, în prezent preşedinte al Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.

Back to top button