Actualitate

Zelensky: Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei

Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs în parlamentul Luxemburgului, potrivit The Independent.

„Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune”, a adăugat Zelenski.

Liderul ucrainean a menționat că linia frontului de luptă se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri.

Un deputat din autodeclarata Republică Populară Donețk, a declarat miercuri că regiunea susținută de Rusia intenționează să-l judece pe președintele Ucrainei Volodimir Zelenski ca criminal de război.

Vorbind cu agenția de presă de stat a Rusiei Tass, Yelena Shishkina a spus că Republica Populară Donețk va aduce acuzații împotriva parlamentarilor care au condus Ucraina din 2014, când președintele rus Vladimir Putin a anexat Crimeea. Printre aceștia se numără Zelensky, fostul președinte interimar Oleksandr Turchynov și fostul președinte Petro Poroșenko, a spus ea.

„Autorii crimelor militare nu sunt doar cei care țin armele în mână și apasă pe trăgaci. Aceștia sunt și generali, care dau ordine și, de asemenea, președinți”, a spus Shishkina, care conduce comisia pentru legislație penală și administrativă a parlamentului RPD.

Ea i-a acuzat pe cei trei că și-au pus semnăturile ”sub ordinul de a trimite neo-naziști în Donbas pentru a ucide civili aici”.

Responsabilitatea penală pentru crime de război, conform legilor din Donețk

Kremlinul a împins narațiunea conform căreia așa-numita ”operațiune militară specială” a lui Putin urmărește să salveze locuitorii din autoproclamatele republici Donețk și Lugansk dintr-un ”genocid”.

Shishkina a spus că legile din republica autodeclarată stipulează responsabilitatea penală pentru crimele de război, precum și pentru sprijinirea și finanțarea terorismului.

”Ucraina a pus în aplicare condiții care au permis organizațiilor neonaziste să funcționeze pe teritoriul său, inclusiv amnistia pentru membrii lor, neaducerea lor la răspundere penală și aprobarea legislativă a crimelor comise împotriva rușilor”, a adăugat ea.

”Când sunt prezentate suficiente dovezi de către agențiile de aplicare a legii… atunci, desigur, cei vinovați vor fi pedepsiți”.

Back to top button