Internațional

Zelenski susține că pregătește eliberarea Crimeei: „Ocupanţii ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că eliberarea peninsulei Crimeea, anexate ilegal de Rusia în 2014, este una dintre ţintele contraofensivei ucrainene în curs de desfăşurare şi a spus că sunt pregătiţi o serie de paşi în acest sens.

Iată ce a declarat acesta: „Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”

Cuvintele lui Zelenski, care sugerează un atac asupra podului Kerci, vin după ce, după luni de tăcere, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a recunoscut implicarea sa în atacul asupra podului din Crimeea din octombrie anul trecut.

Podul Kerci din Crimeea leagă peninsula anexată ilegal în 2014 de partea continentală a Rusiei. Este cel mai mare pod in Europa, un proiect la care Vladimir Putin a ţinut în mod deosebit şi a fost construit în timp record de firma unui oligarh apropiat lui. Este o arteră vitală pentru alimentarea trupelor în războiului actual al Rusiei împotriva Ucrainei, permiţând oamenilor şi bunurilor să circule în teritoriile ucrainene pe care Moscova le-a ocupat în sudul şi estul ţării.

Podul a fost, de asemenea, lovit de o explozie la 17 iulie, soldată cu doi morţi, iar Kievul şi-a recunoscut, pe surse, responsabilitatea.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button