Internațional

Zelenski primește o sumă fabuloasă de la UE – Europenii au ajuns să plătească salariile și pensiile din Ucraina

Ucraina este într-o situație dificilă atât pe front, cât și în ceea ce privește economia internă. Astfel, Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în următoarele două luni, bani care, parțial, vor fi cheltuiți pentru pensii, salarii sau măsuri pentru stăvilirea inflației.

Guvernul ucrainean se așteaptă să primească 4,5 miliarde de euro în martie și încă 1,5 miliarde de euro în aprilie, a declarat Șmîhal în cadrul unei ședințe a Executivului de la Kiev.

Având în vedere că războiul împotriva Rusiei a intrat în al treilea an, Ucraina este dependentă de sprijinul economic și militar din partea aliaților săi occidentali.

Ucraina folosește banii pentru a-și acoperi cheltuielile statului

În primii doi ani de război, ajutorul economic de miliarde de dolari a ajutat guvernul de la Kiev să mențină stabilitatea macroeconomică, să domolească inflația și să asigure plata la timp a pensiilor și a salariilor din sectorul public, relatează Reuters. Ucraina canalizează cea mai mare parte a veniturilor sale bugetare pentru a-și finanța eforturile de apărare.

Datele Ministerului de Finanțe de la Kiev au arătat că Ucraina a primit 73,6 miliarde de dolari ca finanțare externă în 2022 și 2023. Dar în primele două luni ale acestui an, Kievul a primit doar 1,2 miliarde de dolari, deoarece pachetele majore de finanțare au fost amânate sau blocate.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button