Internațional

Zelenski este în alertă – Vladimir Putin a promis cereale gratuite pentru șase țări africane

Influență asupra Africii, temeri de penurie. Vladimir Putin le-a făcut o ofertă tentantă țărilor africane, pe care încearcă să le convingă să se apropie de Rusia în timpul unui summit de la Sankt Petersburg.

Joi, 27 iulie, Vladimir Putin a deschis al doilea summit Rusia-Africa, organizat la Sankt Petersburg, promițând că va livra cereale gratuite în șase țări africane. Dar de ce a decis președintele rus să facă această ofertă? „L’Obs” rezumă situația.

În discursul său de deschidere, președintele rus a asigurat că Moscova va putea „în următoarele luni” să livreze până la 50.000 de tone de cereale gratuit în șase țări, citând Zimbabwe, Somalia și Eritreea, dar și trei țări. care s-au apropiat de Moscova în ultimii ani: Mali, Republica Centrafricană și Burkina Faso.

Iată ce a declarat Putin: „Țara noastră poate înlocui cerealele ucrainene din punct de vedere comercial, dar și din punct de vedere al (livrărilor umanitare) gratuit”

Săptămâna trecută, Moscova a refuzat să prelungească acordul pentru cereale semnat în iulie 2022 sub egida Națiunilor Unite și Turciei, care a permis Ucrainei să-și exporte produsele agricole prin Marea Neagră, în ciuda luptelor.

Într-un an, acordul a permis ca aproape 33 de milioane de tone de cereale să părăsească porturile ucrainene, ajutând la stabilizarea prețurilor la alimente și la eliminarea riscului penuriei.

În discursul său, Vladimir Putin și-a justificat decizia susținând că țările occidentale „obstrucționează” livrările de îngrășăminte și cereale rusești. „Niciuna dintre condițiile acordului privind livrările rusești de cereale și îngrășăminte nu a fost îndeplinită”, a denunțat el.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button