Internațional

Zelenski a dat ordin – Bărbații ucraineni care fug de război ar putea fi extrădați din țările UE

Polonia şi alte ţări din UE ar putea fi inundate de cereri ucrainene de extrădare a bărbaţilor cu vârstă de încorporare în armată care au fugit de război şi au părăsit ţara dând mită. Unii ucraineni sunt deja predaţi de Polonia serviciilor ucrainene.

Kievul ia în considerare urmărirea penală a oamenilor care, datorită mitei, nu au mers la război şi s-au refugiat în străinătate. Ucraina are graniţe cu cinci ţări în care bărbaţii ucraineni apţi de serviciu militar ar fi putut intra: Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Moldova. Autorităţile se tem că numărul celor care au fugit poate fi de ordinul a zeci de mii.

Printr-un ordin al preşedintelui Zelenski, toate certificatele care declară un bărbat „inapt de serviciu militar” eliberate de comisiile medicale militare după 24 februarie 2022 urmează să fie verificate. Autorităţile de la Kiev spun că zeci de mii de bărbaţi cu vârstă de recrutare ar fi putut primi decizii false în schimbul unei mite cuprinse între 3.000 şi 15.000 de dolari.

Cetățeni ucraineni au fost deja extrădați de Polonia în Ucraina

Inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al Poliţiei poloneze, spune că au existat o serie de cazuri de persoane care au fost prinse în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera, fără a avea o scutire de serviciul militar. Cazurile nu îi includ doar pe ucrainenii care vor să scape de armată, ci şi pe cetăţenii polonezi care care le facilitează trecerea.

Pentru a-i aduce în ţară pe oamenii apţi de serviciu militar care au plecat ilegal, Ucraina trebuie să emită un mandat de arestare internaţional pentru fiecare dintre ei.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button