Internațional

Vladimir Putin și-a făcut curat printre generali după războiul din Ucraina – Demiteri în lanț în armată rusă

Kremlinul pedepsește „în mod demonstrativ” comandanții forțelor de ocupație pentru înfrângerile suferite pe front, relatează Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

„În timpul războiului ruso-ucrainean, nicio sarcină strategică anunțată de Vladimir Putin în discursul său din 23 februarie nu a fost îndeplinită de forțele de ocupație”, se arată în mesajul transmis de Serviciile de Informații ale Kievului.

În acest sens, pentru „reducerea consecințelor viitoarei răspunderi politice și penale, autoritățile de la Kremlin încearcă să dea vina pentru toate înfrângerile pe comandanților unităților și formațiunilor de ocupație”.

„Toate aceste pedepse demonstrative nu contribuie decât la răspândirea neîncrederii în rândul ocupanților către comandanții lor. Liderii militari ai țării agresoare continuă să impresioneze lumea cu incompetența și dorința lor de autodistrugere”, a mai transmis serviciile de informații ucrainene.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, presa a mai relatat despre arestarea generalului rus Roman Gavrilov, directorul adjunct al Rosgvardia, Garda Națională Rusă. El ar fi fost reținut de FSB (Serviciul Federal de Securitate) și acuzat de „scurgeri de informații militare care au dus la pierderi de vieți omenești”. De cealaltă parte presa rusă a transmis, ulterior, că Gavrilov a ieșit la pensie.

La începutul lunii trecute, Moscova a efectuat o „epurarare” pe scară largă și în rândul angajaților Serviciului Informații Operaționale și Relații Internaționale (Al Cincilea Serviciu FSB) care s-au ocupat de „problema ucraineană” și l-au informat „greșit” pe liderul Kremlinului despre situația din Ucraina. 150 de ofițeri FSB ar fi fost înlăturați. Între ei, fostul șef al Serviciului 5 al FSB, generalul-colonel Serghei Beseda, reținut pe 11 martie.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button