Internațional

Vladimir Putin are un nou aliat – Emmanuel Macron i-a cerut lui Zelenski să cedeze teritoriile ocupate Rusiei pentru pace

Președintele francez Emmanuel Macron a sugerat Ucrainei să renunțe la o parte din pământul său pentru a ajunge la un acord de pace cu Rusia, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat televiziunii italiene.

Vorbind la postul public RAI, Zelenski a răspuns la o întrebare despre ideea lui Macron că Rusia nu ar trebui „umilită” într-un acord de pace, ca nu cumva să alimenteze resentimentele care să conducă la un nou război.

Comentariile lui Zelenski au fost difuzate în italiană prin intermediul unui interpret.

„Să ne propună să renunțăm la ceva în ceea ce privește suveranitatea noastră pentru a salva fața președintelui rus Putin nu pare un lucru corect din partea unor lideri”, a spus el.

„Nu suntem pregătiți să salvăm fața cuiva plătind cu teritoriile noastre, nu cred că este corect”, a insistat liderul ucrainean, numind propunerea ce-i fusese făcută  „timp pierdut”.

Zelenski a recunoscut că va fi dificil să dea afară Rusia din părțile Ucrainei pe care le controla înainte de război, cum ar fi Crimeea și alte teritorii estice.

Potrivit liderului ucrainean, condiția „minimă” pentru a participa la discuții de pace cu Putin ar fi retragerea forțelor ruse de pe terenurile luate în ultimele săptămâni. „Desigur, ei ar vrea să  rămână, din păcate, pe alte teritorii ocupat”, a adăugat el.

Atât înainte, cât și după izbucnirea războiului, Macron a încercat de mai multeori să medieze între Kiev și Moscova, acționând și în calitate de deținător al președinției rotative a Uniunii Europene.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button