Actualitate

Vaccinul UE împotriva COVID-19 va ajunge în Republica Moldova cu ajutorul României

Vaccinul UE împotriva COVID-19 va ajunge în Republica Moldova cu ajutorul României. Declarații în acest sens au fost făcute de Eremei Priseajniuc, directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale de la Chișinău. 

Potrivit sursei, România se va implica și va ajuta Republica Moldova pentru obținerea vaccinului UE împotriva COVID-19. „Suntem într-o permanentă comunicare cu eurodeputatul, preşedintele Eurocomisiei de Cercetare a Parlamentului European, care, printre altele, este şi raportor pentru bugetul de sănătate, dl Cristian Buşoi. Demersul dumnealui, adresat comisarului pentru sănătate Stella Kyriakidess , referitor la suportul pentru Republica Moldova, a dat rezultate, inclusiv prin recentele declaraţii ale acesteia, referitor la inserarea unor clauze în contractele care sunt încheiate cu producătorii de vaccinuri, producătorii care vor dezvolta într-un timp proxim aceste vaccinuri, prin care să fie prevăzut dreptul ţărilor UE să distribuie, inclusiv pentru statele non-UE, printre care suntem siguri că va fi şi Republica Moldova, în condiţiile în care ţările membre UE vor recepţiona acest vaccin„, a declarat Eremei Priseajniuc într-un interviu pentru Europa Liberă. 

Mai mult, directorul AMDM, a specificat că, în cadrul unei vizite efectuate la 13-14 august 2020 în România, autoritățile de la București, inclusiv Ministerul de Interne – prin intermediul lui Raed Arafat, cât și Agenţia Naţională a Medicamentului, „au manifestat deschidere şi suport pentru implementarea cu succes a acestui proiect”.

Amintim că la jumătatea lui august, Comisia Europeană a anunțat că a ajuns la un prim acord cu compania farmaceutică AstraZeneca pentru a achiziţiona un potenţial vaccin împotriva COVID-19, precum şi pentru a dona doze de vaccin statelor cu venituri mici şi medii sau pentru a redirecţiona doze de vaccin către alte ţări europene, informează news.ro. Acesta este rezultatul unei serii de demersuri pozitive în ceea ce priveşte încheierea discuţiilor preliminare cu Sanofi-GSK şi cu Johnson & Johnson. Odată ce vaccinul s-a dovedit a fi sigur şi eficace împotriva COVID-19, Comisia va avea la dispoziţie baza pentru un cadru contractual privind achiziţionarea a 300 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, cu opţiunea de a achiziţiona încă 100 de milioane de doze în numele statelor membre ale UE. Comisia continuă să discute acorduri similare cu alţi producători de vaccinuri.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a declarat atunci că „negocierile intense purtate de Comisia Europeană continuă să dea rezultate, iar semnarea acordului de faţă este o dovadă în acest sens. Acesta reprezintă primul pas în implementarea Strategiei Comisiei Europene privind vaccinurile. Prin această strategie vom fi în măsură să furnizăm în viitor vaccinuri atât europenilor, cât şi partenerilor noştri din alte părţi ale lumii”

La jumătatea lunii septembrie, comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides anunţa că Uniunea Europeană a fost de acord să cumpere 300 de milioane de doze dintr-un potenţial vaccin împotriva COVID-19 de la Sanofi şi GSK, al doilea acord de acest fel încheiat de UE, după cel semnat cu AstraZeneca.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button