Republica Moldova

Uniunea Europeană trimite o misiune „anti-lovitură de stat” în Republica Moldova

UE intenționează să lanseze o nouă misiune de sprijin guvernamental în Moldova în luna mai, pentru a contracara “activitățile destabilizatoare” ale Rusiei.

Cunoscută sub numele de Misiunea de Parteneriat UE în Moldova (EUPM Moldova), echipa de consilieri civili va fi înființată utilizând un proces “fast-track” pe o perioadă inițială de doi ani, “cu scopul de a lansa misiunea la Consiliul Afacerilor Externe din 22 mai 2023”, potrivit unui memo intern al UE.

Misiunea va avea ca sarcini “îmbunătățirea rezilienței sectorului de securitate al Moldovei în domeniul gestionării crizelor, precum și consolidarea rezilienței la amenințările hibride, inclusiv la nivelul ciberspațiului și contracararea manipulării și interferenței informaționale străine“, se arată în memo, datat 29 martie și văzut de EUobserver.

Mărimea și bugetul misiunii urmează să fie stabilite, dar va fi “scalabilă și modulară, astfel încât să poată, în timp, să se adapteze la realitățile în schimbare”. Personalul său va avea “expertiză specifică” în contracararea spionajului străin “precum și acces la tehnologie de ultimă generație”.

Proiectul vine în contextul a ceea ce memo-ul a numit “activități destabilizatoare ale actorilor externi”, referindu-se la acuzațiile anterioare ale Moldovei, Ucrainei, UE și SUA conform cărora Rusia încearcă să organizeze un lovitură de stat împotriva guvernului pro-occidental al Moldovei.

Autoritățile moldovenești au arestat recent șapte sabotori presupus antrenați de ruși și au blocat sute de cetățeni străini suspectați de trecerea ilegală a frontierei ca măsură de precauție.

Dar Chișinăul rămâne tensionat din cauza nemulțumirilor populare legate de criza economică și de refugiați cauzată de invazia Rusiei în Ucraina vecină anul trecut.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button