InternaționalRecomandarea redacției

Ungaria susține tezele Rusiei: ”Mă aștept ca autoritățile române să accelereze procesul de românizare din culise, semi-secretă, în Republica Moldova, de exemplu sub formă de burse de studii, sprijin media sau prin instrumente ale serviciilor secrete”

În pofida obţinerii statutului de candidat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea dura ani de zile, dar procesul care începe acum ar putea fi foarte util pentru țară, deoarece reformele s-ar putea accelera, a declarat pentru ziarul ungar „Magyar Nemzet” analistul principal al Institutului de Afaceri Externe și Economie Externă (KKI) din Budapesta, János T. Barabás. Liderii UE au convenit joi să acorde statutul de candidat pentru Ucraina şi Republica Moldova.

Răspunzând la întrebarea, în ce măsură s-ar putea schimba relațiile Republicii Moldova cu România, care este considerată o ţară „frăţească”, și dacă problema unificării celor două țări va fi eliminată definitiv de pe ordinea de zi, János T. Barabás a amintit că principalele ţări membre ale UE nu acceptă o țară cu probleme juridice, naționale sau de securitate nerezolvate cu vecinii săi.

De aceea Bucureştiul şi Chişinău vor ignora, probabil, retorica unificării, deşi cu greu vor renunţa la acest subiect partidele şi grupurile extremiste. Mă aștept ca autoritățile române să accelereze procesul de românizare din culise, semi-secretă, în Republica Moldova, de exemplu sub formă de burse de studii, sprijin media sau prin instrumente ale serviciilor secrete„, a spus Barabás.

„Este în interesul fundamental al Ungariei ca în regiune să fie pace, democraţie şi bunăstare, ca valorile UE să prevaleze, motiv pentru care consideră că sunt greşite ideile Bucureştiului, potrivit cărora Budapesta se opune tuturor aspiraţiilor politice naţionale româneşti. Referitor la faptul că în presa românească au apărut informaţii – înainte de consultarea liderilor UE – precum că Guvernul ungar doreşte să împiedice acordarea statutului de candidat pentru Ucraina și Moldova prin solicitarea unui statut similar şi pentru Bosnia-Herţegovina și Georgia”, a masi spus acesta.

János T. Barabás a precizat: Ungaria are o relaţie bună cu Republica Moldova, volumul schimburilor comerciale bilaterale a atins anul trecut aproximativ o sută de milioane de euro, iar filiala băncii OTP în Republica Moldova are succes.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button