Actualitate

Un medic român întors din SUA cheamă românii în stradă: nu mai răbdați bătaia de joc, acesta nu este sistem medical

Sorin Muncaciu este un bun medic român plecat în SUA după 1990. A lucrat acolo mai bine de 20 de ani în cele mai bune condiții, în spitale care arată desprinse din viitor.

S-a întors acasă, dar ceea ce a văzut este sub orice critică, parcă sunt imagini desprinse dintr-un film horror.

„Sistemul medical românesc este prăduit. Nu este normal ca în 33 de ani guvernul unei țări europene să nu construiască nici un spital nou.

Puține sunt spitalele modernizate, majoritatea cu greu își întrețin activitatea.

Medicii tineri pleacă astăzi din România nu datorită salarizării ci pentru că nu există condiții.

În România îți este frică să mergi în spital deoarece nu se știe cu ce pleci de acolo” susține Sorin Muncaciu.

Acesta vorbește pentru redacția 4media.info și despre exodul tinerilor din România:

„Tinerii nu au nici o șansă aici. Avem centre universitare foarte bune, scoatem cei mai buni medici din Europa dar apoi îi pierdem.

Banii de salarii nu mai sunt o problemă, însă sistemul de sănătate este căpușat din toate părțile. Spitalele din România nu ar îndeplini condițiile minimale de funcționare.

Există o industrie a importurilor de medicamente de miliarde de euro, iar noi nu mai producem aproape nimic în țară, despre cercetare nici nu mai are rost să vorbim.

Avem nevoie urgent de o infrastructură modernă pentru construcția de noi spitale, în 10 ani această problemă ar putea fi rezolvată dacă s-ar dori”.

Sorin Muncaciu vorbește și despre diferența între societatea românească și cea americană și susține că diferența este făcută de societatea civilă, de asociațiile profesionale sau patronale, de modul în care sindicatele reacționează:

„Și în SUA există corupție și clasa politică formează grupuri de interese care uneori trec de anumite limite. Însă acolo poporul reacționează la orice abuz, drepturile americanilor se apară în stradă.

De la sindicate și până la marile companii sau asociații neguvernamentale, toate răspund în stradă atunci când politicul nu își face treaba. Un cea mai puternică democrație din lume poporul american își apară drepturile ieșind constant în stradă.

Românii trebuie să înțeleagă că au drepturi dar ele trebuie apărate „.

În data de 2 octombrie va avea loc un mare protest în București. Românii ies în stradă, la universitate. Țara sărăcește dar politicienii o duc bine și avuția lor crește.

De la spitalele insalubre și până la ratele mari sau prețurile explozive, românii au zeci de motive pentru a ieși în stradă.

Protestul din 2 octombrie va începe la ora 14.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button