Actualitate

Un maghiar originar din România a fost ales în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a Ungariei

Un maghiar originar din România, a fost ales luni, 19 octombrie 2020, de către Parlamentul Ungariei, în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție a Ungariei. Numele său este Zsolt Andras Varga.

Hirado.hu informează că Zsolt Andras Varga a fost ales prin vot secret, cu 135 de voturi pentru și 26 împotrivă, el urmând să ocupe funcția începând cu data de 2 ianuarie 2021.

Potrivit Constituției Ungariei, președintele Curții Supreme este ales la propunerea șefului statului, pentru o perioadă de nouă ani; pentru alegerea să a fost nevoie de două treimi dintre voturile parlamentărilor.

El a fost propus de președintele Ungariei, Janos Ader, în data de 5 octombrie în funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Andras Zsolt Varga s-a născut la Târgu Mureș. Este licențiat în Drept, a absolvit în 1995 Universitatea „Eotvos Lorand” din Budapesta, unde și-a dat și doctoratul, apoi a susținut teza de abilitate la Universitatea Catolică „Pazmany Pețer” din Budapesta , iar începând din 2012 este și profesor universitar.

A lucrat în cadrul mai multor parchete din Budapesta, apoi a ajuns la instituția comisarului pentru drepturile fundamentale (care îi corespunde celei al Avocatul Poporului din România), unde a devenit șeful instituției. A ocupat de două ori funcția de procuror general adjunct, apoi a devenit membru al Comisiei de la Veneția.

Din septembrie 2014 este judecător al Curții Constituționale din Ungaria. Între 2017 și 2019 a fost vicepreședinte al subcomisiei de drept internațional a Comisiei de la Veneția, iar mai târziu a devenit vicepreședinte al subcomisiei Curții Constituționale din Ungaria.

Sursa foto : miscareaderezistenta.ro

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button