Actualitate

Un expert moscovit anunță care ar fi țintele în cazul unui atac al Rusiei contra României ~ InfoPrut

Sistemele de rachete defensive instalate în România vor deveni ţinte ale Rusiei în cazul ipotetic al unui atac împotriva României, scrie presa rusă, citând un expert în relaţii internaţionale, potrivit Digi24.

Rachetele Patriot ajunse în România săptămâna trecută, aminteşte presa rusă, vor fi complementare scutului anti-rachetă de la Deveselu, instalat în 2015. România şi alte state din sud-estul Europei leagă acest proces de reechipare cu tehnică americană de o posibilă ameninţare care poate veni pe flancul estic al alianţei NATO, scrie ziarul Izvestia, preluat de agenţia rusă de ştiri TASS.

Pe lângă dotarea cu tehnică militară nouă, SUA ar putea să-şi sporească prezenţa militară cu trupe staţionate în această zonă, mai scrie ziarul amintit.

Konstantin Bogdanov, cercetător la Institutul de Economie Mondială şi Relaţii Internaţionale al Academiei Ruse de Ştiinţe, afirmă că dispunerea de sisteme de rachete Patriot în România şi Polonia nu este surprinzătoare.

„Ambele ţări constituie baze de încredere, unde vor avea loc desfăşurări de trupe NATO în cazul unei ameninţări”, a declarat Bogdanov pentru Izvestia.

În termeni politici, desfăşurarea de sisteme defensive, care nu subminează stabilitatea strategică, nu creează probleme, a mai spus Bogdanov.

„Raza de acţiune a acestor rachete în vreme de pace nu pune nicio dificultate armatei ruse, inclusiv trupelor aflate în Crimeea. Fără îndoială, însă, aceste sisteme vor fi considerate ţinte în cazul planificării unor operaţiuni ipotetice în România”, a mai arătat expertul rus.

Un alt expert, Ilya Kramnik, de la Consiliul Rus de Afaceri Internaţionale, afirmă că probabil Moscova va răspunde la poziţionarea rachetelor Patriot în România.

„Astfel de lucruri nu pot fi ignorate. Probabil se va acorda mai multă atenţie capabilităţilor aeriene ale flotei de la Marea Neagră şi Diviziei de Sud a Armatei, în sensul dispunerii de sisteme defensive. Există anumite arme, de exemplu, rachete anti-radar capabile să neutralizeze sisteme de rachete şi radar”, a specificat Kramnik, potrivit Izvestia.

România a primit cea mai nouă configuraţie Patriot, folosită în prezent şi de armata SUA. Costul de achiziţie a primului sistem Patriot se ridică la 910,1 milioane de dolari americani, inclusiv TVA. Valoarea totală a contractului este de 3,9 miliarde de euro.

Acest prim sistem de rachete Patriot, dintr-un total de şapte, va intra în dotarea Forţelor Aeriene Române şi va fi operaţionalizat în cursul anului 2021, după finalizarea programului de instruire.

Un „sistem” de rachete Patriot conţine, pe lângă radare, sisteme de comandă şi control, patru vehicule lansatoare de rachete antiaeriene sau interceptori antirachetă. Fiecare astfel de lansator conţine 4 sau 12 canistre în care se află rachetele antiaeriene, respectiv interceptorii balistici.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button