Distribuți acest articol

Acum un an de zile, guvernul declara că laserul de la Măgurele este un obiectiv special de interes naţional. Ce s-a schimbat între timp? De ce a dispărut interesul? Un eșec în adevăratul sens al cuvântului pentru România făcut de politicienii noștrii slabi pregătiți. Încă o dată, România este dată la o parte din cauza lipsei unui interes național din partea guvernului, acolo unde interesele de partid primează.

România a fost oficial exclusă din consorţiul european ELI-ERIC, aprobat de Comisia Europeană pe 5 mai 2021. Decizia vine după ce anul trecut partenerii din Ungaria şi Cehia, alături de care în 2012 România a primit finanţare din partea Comisiei Europene pentru a demara proiectul paneuropean de cercetare Extreme Light Infrastructure (ELI), au cerut alcătuirea acestui consorţiu fără laserul de la Măgurele şi sistemul de fascicul gamma, cel mai mare şi mai important pilon din cadrul întregului proiect.

În 27 mai 2020, laserul de la Măgurele, Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP), a fost inclus de Guvern pe lista instalaţiilor şi obiectivelor speciale de interes naţional, finanţate din fondurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

“Având în vedere criteriile de evaluare aplicate, s-a constatat că Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) a atins un nivel de maturitate tehnică şi funcţională, laserul fiind în parametrii proiectaţi, are un rol de suport major pentru activitatea de cercetare-dezvoltare în domenii strategice, asigurând, totodată, suportul ştiinţific, tehnic şi logistic pentru cooperări internaţionale, inclusiv în diverse programe de infrastructuri pentru cercetare la care România este parte”, precizează ministerul.


Distribuți acest articol