Actualitate

UE, 770.000 de euro pentru dezvoltarea afacerilor în Cahul și Ungheni

Uniunea Europeană oferă asistență financiară în valoare de 770 de mii de euro pentru dezvoltarea sectorului privat din Cahul și Ungheni.

În acest sens, programul EU4Moldova: Regiuni-cheie a lansat un program de granturi destinate întreprinderilor existente, startup-urilor și inițiativelor de antreprenoriat social din ambele regiuni.

Sunt mândră să anunț un nou pas important pentru Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Acest program de granturi va oferi suport companiilor existente, startup-urilor și inițiativelor de antreprenoriat social din ambele regiuni, de asistență directă urmând să beneficieze cel puțin 28 de agenți economici. UE investește apr. 23 milioane de euro în Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie, având obiectivul de a stimula dezvoltarea economică inclusivă, verde, inteligentă și sustenabilă. Programul este destinat cetățenilor Republicii Moldova și această inițiativă vine să creeze oportunități pentru noi locuri de muncă și dezvoltarea economică pentru a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor”, a declarat Magdalena Mueller-Uri, Șefa Secției Operațiuni în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

28 de companii din regiunile cheie Ungheni și Cahul vor beneficia în acest an de granturi în valoare de 15.000 –  30.000 de euro fiecare. Asistența financiară va putea fi utilizată pentru achiziționarea de echipamente, bunuri, lucrări și servicii în scopul dezvoltării afacerii, creării de noi locuri de muncă și sporirea atractivității regiunilor-cheie pentru noi investiții.

Programul de granturi va fi însoțit și de activități de mentorat și instruiri gratuite pentru a stimula cultura antreprenorială a regiunilor cheie. Condițiile detaliate ale concursului și formularele de aplicare sunt publicate pe paginile web www.eu4cahul.md , www.eu4ungheni.md. Termenul limită de depunere a dosarelor este 30 noiembrie 2020, ora 17.00.

Programul de asistență financiară nerambursabilă pentru antreprenorii din regiunile Ungheni și Cahul vine ca răspuns la criza socioeconomică şi de sănătate publică cauzate de COVID-19. Susţinerea sectorului privat este esenţială pentru a asigura crearea de locuri de muncă, deopotrivă pentru femei şi bărbaţi, în comunităţile rurale şi urbane, şi pentru a accelera dezvoltarea economică sustenabilă a regiunilor cheie. Pe lângă asistența financiară, programul va oferi suport continuu și complex timp de aproape 2 ani prin instruiri, coaching și mentorat, adaptate la necesitățile fiecărui beneficiar”, a menționat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă a Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare în Republica Moldova.

Întreprinderile de stat sau companiile înființate de APL nu sunt eligibile pentru acest concurs. Acesta este primul apel de granturi pentru antreprenorii din regiunile Cahul și Ungheni organizat de Programul EU4Moldova: Regiuni-cheie. Următorul apel destinat sectorului privat din regiunile-cheie va fi lansat în 2021. Valoarea totală a granturilor destinate mediului de afaceri din regiunile Cahul și Ungheni ce vor fi oferite în perioada 2020-2024 în cadrul programului este de aproximativ 1,7 milioane de euro.

Programul „EU4Moldova: regiuni-cheie” (2019-2024) susține dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă și durabilă în regiunile Cahul și Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Programul are un buget total de 23 milioane de euro, este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF).

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button