Transgaz, premiu pentru cooperarea România-Republica Moldova
Distribuți acest articol

TVR MOLDOVA a oferit Premiul pentru cooperarea România-Republica Moldova Societăţii Naţionale de Transport Gaze Naturale „TRANSGAZ”.

În acest an marcăm un deceniu de la semnarea Parteneriatului Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Printre realizările obţinute în cei 10 ani se numără construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, un proiect extrem de important pentru securitatea energetică din regiune. Implementarea proiectului: „Construcţia reţelei de transport gaze naturale pe direcţia Ungheni – Chişinău” şi realizarea interconectării cu România şi alte ţări ale Uniunii Europene contribuie la transpunerea la un alt nivel, cel european, a pieţei de gaze din Republica Moldova. Gazoductul Ungheni-Chişinău, finalizat în iulie 2020, racordează Republica Moldova la spaţiul energetic european, transmite TVR. Moldova.

Operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport gaze naturale din Republica Moldova asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă a strategiei naţionale privind transportul şi dispecerizarea gazelor naturale, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Realizarea conductei Ungheni – Chişinău serveşte drept premisă pentru dezvoltarea durabilă a economiei Republicii Moldova, modernizarea şi eficientizarea infrastructurii energetice existente, precum şi la crearea unei pieţe de energie transparente şi competitive.

Potrivit lui Ion Sterian, directorul general Transgaz, Republica Moldova practic a fost racordată la infrastructura de transport gaze din România și prin România la infrastructura de transport gaze din Europa. „La ora actuală R. Moldova are o alternativă clară, viabilă în diversificarea surselor care poate duce la o presiune pe preț, prin crearea unei burse la Chișinău, poate duce la un preț competitiv în avantajul consumatorilor. (…) Vom continua investițiile prin subsidiara Transgazului din R. Moldova, VestMoldtransgaz în ceea ce privește extinderea sistemului de transport care să acopere toate zonele republicii”, a punctat  Ion Sterian pentru TVR. Moldova.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol