Distribuți acest articol

Inițiativa legislativă, depusă legislatura trecută de foști parlamentari PSD-ALDE, printre care fostul ministru și lider al Senatului, Teodor Meleșcanu, a fost adoptată tacit de Senat pe 30 octombrie 2020, iar Camera Deputaților este for decizional. Legea merge spre vot final cu propunere de adoptare.

Comisia Juridică a Camerei Deputaților a dat pe 10 iunie, în unanimitate, un raport favorabil cu amendamente unei propuneri legislative care modifică Legea 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de preşedinte al României în sensul în care un fost șef de stat nu mai beneficiază de niciun drept în cazul în care s-a constatat ca a avut calitatea de „lucrător sau colaborator al Securitatii”.

În timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi. Traian Băsescu a precizat în sala de judecată că nu a ştiut că i s-ar fi alocat un nume conspirativ, subliniind că rapoartele sale sunt semnate “căpitan Traian Băsescu”. “Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale“, s-a apărat Traian Băsescu.

Foștii președinți ai României beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:

a) folosinţă gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţa, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu

c) paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Paza


Distribuți acest articol