Actualitate

Traian Băsescu în 2006 – despre securiști: „Nu poți să ai pretenția să faci politică când ești șantajabil”

În 2006, la jumătatea primului mandat de președinte, Traian Băsescu a descris în termeni duri informatorii Securității numindu-i ”șantajabili” și oameni care nu pot avea pretenția ”să facă politică, să dea lecții națiunii și să hotărască destinul națiunii”.

Traian Băsescu a făcut declarațiile în cadrul emisiunii ”Marius Tucă Show”, la Antena 1, parte a trustului condus de Dan Voiculescu, un alt colaborator al Securității pe care fostul președinte l-a criticat dur ulterior pentru trecutul său din perioada comunistă.

  • ”Domnul Tucă, cu un dosar de informator se pot face multe. Asta și explică bătălia politică, cine controlează CNSAS-ul. Eu consider că oamenii politici care au fost informatori ai Securității (…) sau care au fost în orice relație cu Securitatea și au făcut rău oamenilor – au făcut poliție politică, au scris despre oameni că nu acceptă nu știu ce teze la Congresul al XII-lea, în timp ce erau la o cafea, într-un birou, în colectivități – acești oameni nu au calitatea morală de a face politică (…) Acest lucru trebuie făcut pentru oamenii politici obligatoriu (…) Cred că nu poți să ai pretenția să faci politică, să dai lecții națiunii și să hotărăști destinul națiunii când ești șantajabil. Atât timp cât un astfel de dosar există undeva, la CNSAS sau în arhivele SRI, ești un om șantajabil. Din acest motiv eu susțin fără rezerve deconspirarea celor care au făcut poliție politică (…)”.

Fostul președinte a primit miercuri sentință definitivă de colaborator al Securității, sub numele conspirativ ”Petrov”. Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a menținut astfel decizia instanței de fond și a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Curtea Supremă a respins miercuri apelul depus de fostul președinte Băsescu față de decizia Curții de Apel București.

Back to top button