Top 3 politicieni care au folosit resurse ale statului pentru a-și promova imaginea. Dodon conduce detașat
Distribuți acest articol

Trei politicieni din Republica Moldova sunt vizați în 23 de cazuri de utilizare a resurselor administrative. Cincisprezece dintre acestea se referă la candidatul independent Igor Dodon, șapte la Violeta Ivanvov, reprezentantul Partidului Politic Șor și într-un caz este vizată Maia Sandu, candidatul PAS. Constatările se regăsesc în cel de-al treilea raport de monitorizare al Misiunii de observare Promo-LEX pentru alegerile prezidențiale. 

Într-o conferință de presă, Pavel Postica, șeful Misiunii, a declarat că este vorba despre situații în care este imposibil de delimitat atribuțiile de serviciu de activitățile de campanie. În cazul lui Igor Dodon, două situații se referă la întrevederile și discuțiile cu președintele Federației Ruse și președintele Turciei. Zece situații țin de oferirea distincțiilor de stat de către președinte.

În anul 2020, potrivit analizei efectuate de observatorii Promo-LEX, de către președintele Dodon au fost emise decrete cu privire la 43% din toate distincțiile acordate în ultimii patru ani de mandat. Pe lângă asta, am observat că foarte multe decrete de acordare a distincțiilor au fost semnate în primăvara-vara anului 2020, dar înmânarea solemnă a acestora a fost organizată în perioada imediat apropiată de perioada electorală. Acest fapt contravine cumva practicii obișnuite, când înmânarea solemnă a distincțiilor de stat se efectua cu ocazia unor sărbători naționale sau profesionale”, a subliniat Pavel Postica pentru presa de la Chișinău. 

În alte cazuri de utilizare a resurselor administrative, este vorba despre asumarea meritelor pentru lucrări sau servicii efectuate din bani publici. La fel, este vorba despre utilizarea funcției publice în activități de promovare cu tentă electorală, precum și despre implicarea angajaților administrațiilor publice locale în activități cu tentă electorală.

Observatorii Promo-LEX au raportat cel puțin trei cazuri de utilizare cu impact electoral a imaginii persoanelor oficiale străine și a imaginilor ce reprezintă instituții de stat. Dintre acestea, în două cazuri este vizat Igor Dodon, iar în unul – Maia Sandu.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol