Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, colaborare cu regizori din România ~ InfoPrut
Distribuți acest articol

Premieră la Teatrul Naţional Mihai Eminescu de la Chişinău. Stagiunea de toamnă va aduce în scenă piesa „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” de dramaturgul român Matei Vişniec, în regia lui Cristian Hadji-Culea. Tragicomedia va deschide cea de-a şasea ediţie a Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău, potrivit TVR Moldova.

Acțiunea spectacolului, în viziunea originală a regizorului român Cristian Hadji-Culea, are loc la Spitalul de Boli Mintale de la Moscova, în anul 1953, cu câteva zile înainte de moartea lui Stalin. Aici sunt aduşi cu forţa oameni sănătoşi care se opun regimului comunist şi care înnebunesc după ce se află o vreme printre demenţi.

În acest spectacol, actorii redau urgiile unei epoci îngrozitoare şi încearcă să îi facă pe tineri să înţeleagă care a fost adevărata faţă a imperiului sovietic.

„Suntem într-o casă de nebuni, într-un ospiciu al unor bolnavi mintal, dar asta nu înseamnă că suntem bolnavi. În perioada sistemului pe care îl jucăm oamenii băgaţi în ospiciu erau cei mai normali. Sistemul stalinist încerca să îngroape tot ce strălucea”, a declarat actrița Ana Tkacenko.

Scenariul comediei cu accente tragice a fost adaptat pentru actorii de la Teatrul Naţional Mihai Eminescu chiar de autorul ei, Matei Vişniec, şi regizorul român Cristian Hadji-Culea.

„Este un text pe care noi ni l-am dorit mult. Este un text de sinteză, analiză a ceea ce a însemnat comunismul. Este un mesaj puţin diferit faţă de propunerea autorului, dar aici este şi câştigul acestui text şi a faptului că ne-am întâlnit cu Cristian Hadji-Culea, un regizor de la care avem de învăţat multe, lucrează foarte fin cu nuanţe multe”, a subliniat actorul Ghenadie Gâlcă.

Spectacolul „Istoria comunismului povestită pentru bolnavii mintal” va deschide Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti de la Chişinău. La eveniment va fi prezent şi autorul piesei, Matei Vişniec.

„Este un proiect pe care ni-l dorim anume la început de septembrie să facem şi premiera şi să marcăm centenarul Teatrului Naţional prin festivalul deja tradiţional Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti. Pe 15 septembrie va fi deschiderea”, a precizat directorul Teatrului Național Mihai Eminescu, Petru Hadârcă.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol