Actualitate

Statul își bate joc de crescători. Le oferă șansa să obțină CREDITE ca să aibă hrană pentru animale. În Ungaria și Polonia se oferă ajutoare de stat

Crescătorii de animale care doresc să acceseze credite bancare pot primi, începând din 8 august, adeverinţe din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis vineri AGERPRES, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverinţă care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022, a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naţionale tranzitorii şi/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum şi numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.

În statele europene serioase crescătorii de animale sunt ajutați. Ei primesc ajutor de la stat și nu credite bancare. Cine ne oferă garanția că dacă astăzi nu avem bani pentru a hrăni animalele atunci vom avea peste un an, sau peste doi ani. Evident că aceste credite bancare îi îngroapă pe fermieri, ele nu reprezintă nici un ajutor real ci doar aprofundarea unei probleme.

Dacă în Ungaria crescătorii primesc subvenția de 800 euro pe animal, în România în cazul unor unor ferme industriale, subvenția nu depășește 250-300 de euro pe cap de vacă, a declarat Ionuț Lupu, reprezentantul Asociației Holstein Ro, pentru Pro TV.

Din 7 milioane de vaci, România mai are un milion și 200 de mii de vaci, însă doar 300 de mii sunt în ferme mari. Restul sunt în gospodării țărănești, iar țară noastră importă masiv carne și lapte. Dacă vorbim de micii crescători de vaci, atunci subvenția APIA încasată de aceștia pe cap de vacă este departe de 200 de euro/cap. Micii crescători de vaci se încadrează doar la ajutorul național tranzitoriu, ANTZ, subvenție achitată de la bugetul de stat, cu un cuantum mult inferior subvenției europene, sprijin cuplat vegetal, SCZ, despre care vorbește reprezentantul Asociației Holstein Ro. Și la toate acestea se adaugă și inepția cu data istorică la vaci care-i exclude pe mulți crescători de la ajutorul național tranzitoriu, în schimb, aberant, banii din subvenții merg către cei care nu mai au vaci, dar au avut la data istorică sau de referință. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button