Știrea Zilei

SRI îl execută pe Iohannis: Securismul, cel mai periculos virus din laboratoarele Securităţii, pătruns adânc în societate

La două zile după ce SIE a amorsat o veritabilă bombă, indicînd că scandalosul pachet de legi ale securității a fost creat la palatul Cotroceni, iată că și SRI iese cu o delimitare categorică de conținutul acestora, punctînd, de asemenea, că nu serviciul e responsabil de legile în cauză și are doar rol consultativ.

Într-o extrem de rară ieșire publică, directorul SRI, Eduard Hellvig, a vorbit azi despre controversatul pachet de legi, el înfierînd dur, fie și indirect, conținutul acestora, inclusiv cu referire nedisimulată la fosta Securitate și, în egală măsură, dînd de înțeles că serviciul nu e responsabil de respectivul conținut. Pe lîngă asta, discursul grav, aproape marțial, al lui Hellvig, și angajamentul luat în finalul său aproape că devoalează intenția revenirii în politică, la un moment dat.

”Este o idee total greşită ca în anul 2022, serviciile de informaţii din România ar putea să revină la modelul fostei Securităţi, pentru că acel model era unul care ţinea de regimul comunist totalitar, un regim recunoscut universal drept criminal, impus de o putere străină şi total opus unei societăţi care îşi doreşte libertate, prosperitate şi siguranţă”, a declarat Hellvig în prima sa reacţie după apariţia informaîiilor referitoare la pachetul legilor securităţii naţionale.

El a ţinut, în acest context, să precizeze ce înţelege prin Securitate şi Securism.

”Securitatea a fost mai mult decât o instituţie represivă. Ea a devenit, prin puterea discreţionară pe care a exercitat-o în anii comunismului, un creator de mentalităţi, un corector de comportament, un judecător absolut şi un administrator cu rol coercitiv al conştiinţelor”, consideră directorul SRI.

El a subliniat că laboratoarele Securităţii au fost abandonate în grabă în decembrie 1989, dar viruşii dezvoltaţi în ele pătrunseseră deja adânc în societatea noastră.

”Un astfel de virus, şi cel mai periculos în opinia mea, este securismul. Securismul este acea idee care presupune utilizarea traumelor societăţii din perioada comunistă pentru a crea, foarte abil, tocmai o reflexie de tip totalitar. Este acea idee că în spatele a orice, se ascunde un interes obscur şi neapărat de rea intenţie, că există duşmani în interiorul României, duşmani cu care trebuie să ne luptăm. Securismul este procesul de intenţie fără dovezi, manipularea adevărului şi întreţinerea unui conflict artificial între părţi ale societăţii, între societate şi instituţiile statului, între indivizi şi societate. Securismul sapă la temelia oricărui demers de democratizare, ne vrea ţinuţi pe loc şi în conflict unii cu alţii. Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, când în realitate este virusul însuşi. În ciuda numelui şi originilor sale, securismul nu este apanajul exclusiv al categoriei profesionale care l-a creat”, a declarat Eduard Hellvig.

El a adăugat: ”Paranoia, teoriile conspiraţiei, judecata prin asociere, crearea unor temeri false, suspiciunea generalizată care porneşte de la premiza vinovăţiei, manipularea – sunt componentele lui de bază. Securismul este astăzi bine reprezentat în prea multe medii ale societăţii noastre”.

”Eu imi doresc să putem consolida împreună, instituţii ale statului, clasa politică şi societatea civilă, pentru ca România să se vindece de securism şi să lase, în sfârşit, în urmă practicile fostei Securităţi. Despre Securitate şi securism trebuie să învăţăm în manualele de istorie, nu să ne dorim reluarea practicilor lor”, a conchis Hellvig.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button