Distribuți acest articol

Situația este una de-a dreptul dezastruoasă pentru coaliția de guvernare, cele trei formațiuni având împreună doar 35%. Dacă alegerile parlamentare s-ar ține mâine, 34% dintre români ar vota cu PSD, 18% cu PNL, 14% cu AUR și 12% cu Alianța USR PLUS, potrivit unui centralizator de sondaje.

Lista se continuă cu UDMR (5%), PMP (4%), PPU (3%), PRO România (3%) și Partidul Ecologist (1%), arată Poll of Polls realizat de Politico.

PSD – 34%

Cel mai mare succes îl are PSD la această oră, intenția de vot urmărind o tendință care a intrat pe pantă ascendentă începând din luna mai. Privind imaginea de ansamblu, de fapt, Partidul Social Democrat nu a mai avut un așa succes din iunie 2018, potrivit graficelor.

PNL – 18%

Pe locul doi se află PNL (18%) care a scăzut dramatic începând din februarie 2020, când sondajele indicau un nivel de intenție de vot de 45% (și când PSD avea doar 22%).

Astăzi, intenția de vot la adresa PNL scade vertiginos, cel mai probabil erodată de lupta internă pentru șefia partidului.

Valoarea este cea mai scăzută din 2014 și până acum, de când se fac sondajele POLITICO Poll of Polls, iar ultimele scandaluri în care este implicat premierul Cîțu riscă să ducă tendințele la noi minime.

Judecând din perspectiva contextului pandemic, pe hârtie se vede clar cum măsurile luate de autorități au nemulțumit alegătorii ducând chiar la o inversare a situației: cu puțin timp înainte de alegerile din 6 decembrie 2020, PSD a început să urce în sondaje, iar PNL să coboare. În ziua alegerilor generale, 28,9% au votat PSD și 25,2% au votat PNL.

AUR – 14%

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), condusă de George Simion, a înregistrat o creștere fulminantă, cu o intenție de vot ce s-a dublat de la 7% din ziua înființării (decembrie 2020) la 14%, o jumătate de an mai târziu.

USR PLUS – 12%

Intenția de a pune ștampila pe Alianța USR PLUS – puternic măcinată și ea de alegerile din interior dintre cei doi lideri politici Dan Barna și Dacian Ciolos – a scăzut puternic începând din luna aprilie (17%) până la 12% astăzi.


Distribuți acest articol