Actualitate

Solidaritate la Chișinău, după incendiul de la Filarmonica Națională: „Nu ne arde nimeni speranța!”

Mai multe persoane publice și-au exprimat regretul față de tragedia de la Filarmonica Națională din Chișinău, clădirea căreia a fost făcută scrum în urma unui incendiu devastator. 

Maestrul Nicolae Botgros a scris pe pagina sa de Facebook că „a simțit un nod în gât și a avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate”. „Poate dacă eram nițel mai tânăr, aș fi strigat de durere și revoltă, dar anii și experiența îmi spun că nu mai are sens. (…) Filarmonica Națională a crescut și a educat o mare parte dintre artiștii virtuoși pe care i-a avut țara noastră. Au existat oameni care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții și au făcut-o cu multă responsabilitate și devotament, evident, nu am cum să nu-i menționez pe directorii Alexandru Fedico și Mihail Murzac. Aici au fost fondate colectivele: Joc, Fluieraș, Mugurel, Rapsodia, Lăutarii cu Nicolae Sulac, Noroc, Bucuria, Ansamblul „Țigănesc”, Orchestra Simfonică, Capela Corală „Doina” și alte zeci de colective artistice. Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău”, a subliniat Nicolae Botgros.

Deși nu se află în Republica Moldova, nici soprana Valentina Naforniță nu a rămas indiferentă la această tragedie. „Nu ne arde nimeni speranța! Sunt cu sufletul alături de țara mea, de cultura, de oamenii de arta, de publicul care acum sta și plânge in urma incendiului devastator care pur și simplu a spulberat Filarmonica Naționala din Chișinău. Să fim solidari , să ne ajutam , să reînviem din cenușă!”, a îndemnat aceasta.

Andrei Năstase, liderul PPDA a fost unul dintre politicieni care au reacționat după această tragedie. El a declarat că va dona un salariu pentru reconstrucția edificiului emblematic și a îndemnat cetățenii din R. Moldova, dar și pe cei din străinătate să-i urmeze exemplu.

„Vă îndemn să ne pătrundem de această pierdere imensă pe care o avem cu toții și probabil e momentul potrivit să lăsăm deoparte tot ce ne dezbină, tot ce ne separă și împreună să facem un efort, astfel încât să putem reclădi, reconstrui Filarmonica Națională. Împreună cu autoritățile, cu diriguitorii acestei instituții importante, cu întreaga societate, să putem acumula fondurile necesare pentru a restabili acest edificiu simbol. Îndemnul este de a dona toți, cei de acasă și din străinătate, 1, 10, 100, 1000 de lei, un salariu, astfel încât mână de la mână să reclădim Filarmonica. Eu voi dona un salariu pe care îl primesc lunar și voi încuraja și colegii, și prietenii mei să facă același lucru”, a subliniat Năstase.

Amintim că, joi, 24 septembrie, Filarmonica Națională din Chișinău, ridicată în a doua jumătate a sec. XIX,  a ars aproape în întregime, într-un incendiu devastator, care a pornit de la acoperișul unei anexe. Flăcările s-au extins pe o suprafață de circa 3.500 de metri pătrați și au distrus acoperișul,

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button