Actualitate

SMURD România, 30 de ani de activitate și de 6 ani în Republica Moldova ~ InfoPrut

SMURD România, care a împlinit anul acesta 30 de ani de activitate, a început în 1990 prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte state europene şi avea la bază transferul unui echipaj medical la locul unde era pacientul aflat în stare critică.

ISU Mureş anunţă, vineri, că se împlinesc 30 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare în România.

„Sunt 30 de ani de când, prin eforturi mari, s-a reuşit , de când cetăţenii declarau că sunt, cuvinte mari pentru anii ’90. Serviciul nou înfiinţat, aducea România pe harta lumii alături de ţări ca Franţa, Germania, Luxemburg, Belgia, Finlanda, Danemarca, SUA, Canada etc. Pe parcursul a 30 de ani, serviciul SMURD s-a îmbunătăţit şi dezvoltat continuu. Acum SMURD-ul este o emblemă a Ministerului Afacerilor Interne şi un model pe care multe ţări încearcă să-l adopte”, au transmis reprezentanţii ISU Mureş.

De fapt, SMURD-ul s-a „născut” la Târgu-Mureş, experimentarea sistemului de urgenţă începând sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990. Atunci a funţionat doar cu personal voluntar. Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă era condus de un medic de anestezie şi terapie intensive şi de medicină de urgenţă.

Noul serviciu, numit SMUR – Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Acest lucru era asigurat atunci de o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare în anul 1991, sub forma unei donaţii din Germania, iar şoferii ambulanţei SMUR erau studenţi ai Facultăţii de Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roşii din Târgu Mureş.

În anul 1993, SMURD a început să se dezvolte prin crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în vederea continuării îngrijirii pacienţilor în stare gravă aduşi de SMUR sau sosiţi cu alte mijloace la spital, până la preluarea acestora de diferite secţii ale spitalului. Noua cameră de reanimare a început să funcţioneze cu medicii, asistenţii şi voluntarii ce lucrau în cadrul echipajelor din faza prespitalicească, iar mortalitatea în cadrul Serviciului de Primiri Urgenţă al Spitalului Judeţean Mureş a fost redusă cu aproximativ 50 la sută.

Tot în anul 1993 au apărut primele modele, preluate după cel din Târgu Mureş, la Oradea şi Sibiu. „Serviciul de Urgenţă”” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi a început să funcţioneze în 31 iulie 1994.

În anii 1995 şi 1996 s-a continuat dezvoltarea sistemului, punându-se accent în mod deosebit pe instruirea şi pregătirea medicilor şi a asistenţilor veniţi din diferite regiuni ale României, în anul 1998 numărul specialiştilor instruiţi depăşind 300.

În octombrie 1996, preşedintele a promulgat Legea 121 a Corpului Pompierilor Militari, pentru prima dată în România fiind specificat faptul că pompierii militari au ca atribuţii şi acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi descarcerarea.

În anul 1999 s-a introdus în dotarea permanentă a SMURD un elicopter tip Allouette III,

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button