Actualitate

Sindicaliștii din Educație, despre Klaus Iohannis: „A refuzat sistematic orice discuție. Are o problemă de credibilitate”

Dumitru Costin, președintele Blocului Național Sindical (BNS), și Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, spun de ce ei consideră că șeful statului a greșit în conflictul ce opune, de peste două săptămâni, profesorii și Guvernul. „A ieșit din prerogativele constituționale de mediator”

Liderii celor două confederații sindicale spun că s-au întâlnit prima și ultima oară cu președintele Klaus Iohannis în martie 2015. „A refuzat sistematic orice tip de discuție, chiar și când i-a fost solicitat acest lucru”, spune Dumitru Costin.

Bogdan Hossu cere demisia ministrul muncii, Marius Budăi, pe care îl consideră responsabil de actuala criză din Educație: „Prin lipsa de transparență, lipsa de dialog, lipsa de asumare a răspunderilor care îi revin ca ministru al muncii”.

„Cum îndrăznește cineva să pună în pericol examenele naționale?”, a spus Klaus Iohannis pe 1 iunie, într-o declarație de presă susținută la finalul summitului comunității europene din Republica Moldova. Președintele i-a acuzat pe liderii de sindicat de continuarea grevei, care a început pe 22 mai.

Dumitru Costin (BNS): „Președintele a ieșit din prerogativele constituționale”

Bogdan Hossu (Cartel Alfa): „Acordul girat de președinte nu a fost respectat”

Bogdan Hossu, președintele Confederației Națională Sindicală Cartel ALFA”, crede că președintele Klaus Iohannis are o „problemă de credibilitate”.

În ședința de Guvern din 1 iunie, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență care mărește cu 1.000 de lei brut salariile profesorilor, respectiv cu 400 de lei brut salariile personalului nedidactic, începând cu 1 iunie 2023. Salariul mediu brut al profesorului debutantul va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie în noua lege a salarizării, a anunțat Guvernul, iar creșterile salariale vor fi realizate etapizat, pe o perioadă de trei ani, începând cu 2024.

Sindicaliștii nu au fost de acord cu creșterea eșalonată a salariilor pe o perioadă de trei ani și au anunțat că vor continua greva generală. Cartel Alfa s-a implicat activ în organizarea grevei generale a profesorilor. „Am dat tot sprijinul și facilitățile: asigurarea de autorizări pentru manifestare, participarea altor categorii. Să nu uităm că Federația ​ Alma Mater este membră CNS Cartel ALFA, iar președintele ei, Anton Hadăr, este vicepreședinte Cartel ALFA”, a precizat Bogdan Hossu.

Doar o întâlnire protocolară cu sindicatele de la instalarea la Cotroceni

Klaus Iohannis este președinte al României din 21 decembrie 2014. Dumitru Costin, de la Blocul Național Sindical, s-a întâlnit cu președintele Iohannis tot o singură dată și tot atunci. „A fost o întâlnire care a durat fix 40 minute și în care ne-am prezentat fiecare dintre noi, cei cinci președinți de confederații sindicale. Întâlnirea nu a avut vreo agendă de lucru, ci a fost pur și simplu protocolară. În rest, a refuzat sistematic orice tip de discuție, chiar și când i-a fost solicitat acest lucru”, explică Costin.

Amenințări cu greva generală, din ianuarie

Cu reprezentanții Guvernului, confederațiile sindicale s-au întâlnit pe 24 aprilie, la Palatul Victoria, în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Doi lideri de mari confederații sindicale critică „declarațiile amenințătoare” ale lui Iohannis și spun că nu au reușit să comunice cu el: „A refuzat sistematic orice discuție”.

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button