Actualitate

Separatiștii de la Tiraspol cer Chișinăului reciprocitate

Tiraspolul este nemulțumit de lipsa unei reacții oficiale din partea Chișinăului urmare a solicitării expediate Biroului de Reintegrare prin care s-a cerut asigurarea liberei circulații pentru așa-zișii cetățeni transnistreni în ziua pretinselor alegeri din stânga Nistrului. 

Vă reamintim că, în ajunul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, partea moldovenească s-a adresat de două ori Transnistriei cu cereri similare, inclusiv asigurarea intrării urnelor mobile. Participanții internaționali la procesul de negociere au cerut, de asemenea, să satisfacă cererea Chișinăului. În ambele cazuri, partea transnistreană a mers în întâmpinarea R. Moldova”, se arată într-o adresare a pretinsului minister de externe din regiune citată de deschide.md.

Reacția separatiștilor vine la scurt timp după ce Vitali Ignatiev, reprezentantul Tiraspolului în procesul de negocieri, a expediat o solicitare pe numele vicepremierului pentru Reintegrare Olga Cebotari în care a cerut să permită trecerea urnelor mobile în satele din Zona de Securitate ce se află sub administrația autorităților constituționale în ziua așa-numitelor alegeri parlamentare din regiunea separatistă care se vor desfășura pe 29 noiembrie 2020.

Ulterior, Biroul de Reintegrare a comentat pentru presa de la Chișinău solicitarea respectivă calificând-o drept una provocatoare.  „În conformitate cu rigorile existente și competențele stabilite, scrutinele electorale pot fi organizate și desfășurate doar de către autoritățile împuternicite prin lege și acest proces vizează întreg teritoriul țării”, a subliniat sursa.

Totodată, Biroul a reamintit că Chișinăul nu a creat bariere și restricții nemotivate pe perioada pandemică în calea liberei circulații a locuitorilor și a insistat în permanență pe deblocarea trecerii nestingherite în și dinspre localitățile din stânga Nistrului.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button