Distribuți acest articol

Senatorul AUR Andrei Hangan își arată îngrijorarea față de defrișările masive ce au loc în Valea Cerbului, care este o zona protejată prin lege. Valea Cerbului constituie de asemenea și principala cale turistică de acces către Vârful Omu.

Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS, i-a fost astfel adresată o întrebare de către senatorul Andrei Hangan, cu privire la această situație, explicând totodată situația din zona Valea Cerbului:

“Valea Cerbului este principala cale turistică de acces către vârful Omu și are cvadruplă protecție națională și internațională: parc natural, sit Natură 2000, Rezervație Naturală (Abruptul Prahovean) și păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale ministerului mediului din 2012 și din 2016. De asemnea, în anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

Cu toate acestea, conform unor anchete ale ONG-urilor, din Valea Cerbului se scot de mai multe luni arborii cei mai mari și mai valoroși economic, în special brad, dar și fag. Exploatarea se realizează în condiții de sol îmbibat cu apă pe drumuri de pământ adânci de peste un metru, prin albia apelor curgătoare, lăsând în urmă arbori prejudiciați, loviți la doborârea și tragerea celor vizați. Astfel, că, arborii exploatați din Valea Cerbului sunt transformaţi în diverse fabricate precum parchet, uși și plăci MDF, dar şi în tamburi și bobine la firme specializate din zonă.”

Senatorul AUR continuă prin a sublinia necesitatea transformării munților Bucegi în Parc Național:

Astfel, devine extrem de necesară transformarea munţilor Bucegi din Parc Natural, în Parc Naţional, iar cu atât mai mult protejarea strictă a cel puţîn 90% din pădurile acestei arii, inclusiv întreaga Valea Cerbului şi toate văile cu trasee turistice şi care protejează nu doar biodiversitatea, ci şi aşezările omeneşti.

Astfel, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS, este rugat să răspundă dacă ministerul pe care îl conduce are de gând să intervină pentru a stopa exploatările forestiere masive în pădurile seculare din Bucegi  în scopul creşterii procentului pădurilor protejate din zona munţilor Bucegi, dar și când se intenționează transformarea munţilor Bucegi din Parc Natural, în Parc Naţional?


Distribuți acest articol