Distribuți acest articol

Ședință cu scântei a Biroului Permanent Național (BPN) al PNL, la o zi după ce Nicolae Ciucă a anunțat depunerea mandatului de premier desemnat. Toți liderii de organizații, 49 la număr (41 județene + 1 București + 6 sectoare + 1 Diaspora), au fost consultați în privința opțiunii pe care urmează s-o facă PNL: guvernare alături de USR sau de PSD? Au apărut replicile tăioase, au sărit scântei!

Ședința BPN al PNL a început sub presiunea solicitării imperative a președintelui Klaus Iohannis, care le-a cerut liderilor partidului să demareze negocierile cu PSD pentru creearea unei majorități parlamentare consistente.

Context: premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul luni seară, după eșuarea negocierilor pentru susținerea unui Guvern minoritar. Noul mandat de negociere, care e posibil să-i fie încredințat tot generalului Ciucă, prevede negocieri pe toate fronturile – atât cu PSD, cât și cu USR.

În startul ședinței, secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat în debutul şedinţei că scopul întâlnirii este stabilirea mandatului de negociere al partidului „cu toate formaţiunile politice democratice”. El a reiterat faptul că unica sa opţiune este refacerea coaliției cu USR.

A fost anunțată componența echipei de negociere cu celelalte partide: președintele PNL (Florin Cîțu), secretarul general (Dan Vîlceanu) și cei patru prim-vicepreședinți (Rareș Bogdan, Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu).

Au fost contestări și pe această temă. Europarlamentarul Dan Motreanu (51 de ani), președintele PNL Giurgiu, a cerut o altă echipă de negociere. El le-a spus colegiilor că actuala echipă de negociere a eșuat.

Motreanu i s-a adresat lui Cîțu: „Dragă Florin, tu ești cauza problemelor!”. S-a creat rumoare, au fost vociferări în sală.

Dan Motreanu a insistat pentru o alianță a PNL cu USR și evitarea unei asocieri cu PSD.


Distribuți acest articol