Distribuți acest articol

Secretarul de stat din MAI Raed Arafat a anunțat, miercuri după-amiază, ca Ministerul Sănătății lucrează la un proiect care prevede că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 și care nu prezintă simptome să nu mai trebuiască să se prezinte la spital.

Întrebat, în cadrul unui briefing de presă, în ce stadiu, din punct de vedere legal, se află propunerea că asimptomaticii confirmați cu COVID-19 să nu mai fie nevoii să meargă la spital, în contextul creșterii numărului de îmbolnăviri Raed Arafat a declarat că există un proiect care a fost prezentat în ședința de Guvern, fără că o deciziei în acest sens să fi fost adoptată formal.

“Este un proiect de ordonanța de urgență care l-a pregătit Ministerul Sănătății, astăzi a fost în prima prezentare, acolo se vor face anumite modificări legislative (…) astfel încât persoanele asimptomatice să fie abordate altfel, așa cum recomandă grupul medical care se ocupă de acest lucru”, a declarat Raed Arafat.

În ceea ce privește transportul pacienților, Arafat a precizat că nu există niciun risc atâta vreme cât pacienți confirmați pozitiv sunt transportați la evaluare medicală mai mulți într-un mijloc de transport asigurat de autorități, însă pentru suspecți este nevoie de mijloc de transport separat, aceștia neputând fi transportați cu alte persoane în același autovehicul.

Premierul Ludovic Orban a declarat, miercuri, că spitalele nu pot fi aglomerate cu persoane care nu au nevoie de îngrijiri medicale, în defavoarea altor oameni care poate au negoie de îngrijiri spitalicești.

“Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat”, a completat șeful Executivului.
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, duminică, la Iași, că bolnavii asimptomatici vor fi evaluați la domiciliu, iar apoi vor fi programați pentru investigații, în timp ce pacienții simptomatici cu comorbiditati vor rămâne în continuare internați în spital.

Sursa foto : mediafax.ro


Distribuți acest articol