Actualitate

România nu recunoaște Taiwan ca stat independent, nici SUA

Republica Chineză, Taiwan, Republica China sau China Taipei sunt denumirile folosite pentru a descrie țara insulară din Extremul Orient. 

Taiwan este o țară recunoscută doar de 20 de state printre care Vatican, o parte din statele Americii Centrale și altele. Este alcătuită din 2 insule principale: Taiwan și Penghu și se află la doar 160 km depărtare de Republica Populară Chineză. După cel de al Doilea Război Mondial, Statele Unite ale Americii au sprijinit economia taiwaneză. În anul 1954, Taiwanul a semnat un tratat de apărare reciprocă cu SUA și a primit un ajutor american pe o perioadă de aproape trei decenii, în care a cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă, „Miracolul Taiwanez”. SUA nu recunosc Taiwan ca stat independent.

Ce spune ministerul de Externe al României în contextul vizitei controversate a lui Nancy Pelosi în Taiwan

MAE: „România își menține poziţia constantă de recunoaştere a unei singure Chine, Taiwanul constituind parte integrantă a acesteia.”

Printre cele mai cunoscute companii din Taiwan sunt: Pegatron, companie care produce electronice (plăci de bază, plăci grafice, laptop-uri, smartphone-uri console de jocuri, set top box-uri, modem-uri) cu afaceri de 1,2 trilioane de dolari,  Foxconn (produce toate produsele Apple), Quanta Computer, cel mai mare producător de laptopuri din lume, D-Link, Acer, Adata, Asus, AOC, BenQ, Gigabyte, HTC, Mustek, QNAP, Realtek.

Taiwan este una dintre puținele țări din lume care oferă Wi-Fi gratis în toate locurile publice. De asemenea, toți cetățenii beneficiază de cea mai bună îngrijire medicală, sistemul sanitar de aici fiind considerat unul dintre cele mai bune din lume.

Românii au drept de ședere fără viză în Taiwan timp de 90 de zile din 2011. Poziţia oficială a României este de recunoaştere a unei singure Chine, Taiwan-ul fiind considerat, în continuare, parte inseparabilă a teritoriului chinez.

1 comentariu

  1. Taiwanul trebuie sa conduca China comunista, nu invers. China comunista este un stat ilegal constituit dupa 1948 cu ajutor sovietic. Va dati seama cum ar fi aratat azi China si lumea, daca nu ajungeau la putere comunistii cu Mao TzeDun?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button