Actualitate

România este un „aliat vital” al NATO şi are rol de „pivot regional”

România este un „aliat vital” al NATO şi are rol de „pivot regional” în ceea ce priveşte apărarea şi descurajarea ameninţărilor la adresa Alianţei. Declarația a fost făcută de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, care a transmis un mesaj video pentru participanții la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române.

România este într-adevăr un aliat vital în NATO şi rolul României ca pivot regional în apărarea şi descurajarea împotriva ameninţărilor care vin în continuare şi de la Est şi din alte zone este foarte important. 2% pentru Apărare din PIB-ul României nu este o cheltuială, ci este o investiţie. Este o investiţie într-o Românie mai puternică, mai capabilă să-şi apere propriile interese şi care evident este potenţată de modul în care NATO, dar şi aliaţii la nivel bilateral investesc în securitatea României„, a declarat Micea Geoană.

Sursa s-a referit și la complementaritatea NATO – UE, dar și la rolul României în acest context.

România este percepută ca un apărător ferm atât al legăturilor transatlantice vibrante şi un campion sincer al integrării europene. Pentru că, de fapt, NATO şi UE, UE şi NATO sunt două faţete ale aceleiași monede şi investind în sinergia şi în complementaritatea dintre NATO şi UE, evitând duplicări, evitând concurenţe inutile este un lucru firesc şi credibil de făcut pentru diplomaţii români şi pentru liderii români. România este o naţiune esenţială, cu un rol unic şi cu o anvergură multiregională„, a menționat secretarul general adjunct al NATO, citat de agerpres.ro.

Mai mult, oficialul a subliniat că România poate şi trebuie să joace un rol de campion în ceea ce înseamnă „transformarea lecţiilor învăţate în domeniul rezilienţei, a impactului crizelor multiple asupra societăţii„.

Totodată, Mircea Geoană a remarcat că pandemia nu a făcut ca provocările mai vechi să dispară, ci dimpotrivă le-a amplificat. „Rusia îşi continuă tiparul de comportament agresiv, cu campanii de dezinformare, cu atacuri cibernetice şi acţiuni militare. Rusia şi-a mărit masiv bugetul pentru Apărare, şi-a modernizat armata şi a crescut anvergura şi complexitatea exerciţiilor sale„, a mai punctat secretarul general adjunct al NATO.

 » sursa: www.infoPrut.RO

Dacă doriți să susțineți acest proiect media independent acum o puteți face. Apăsați aici.

Back to top button