Reprezentanți ai românilor din Ucraina, vizită-fulger la București
Distribuți acest articol

O delegație reprezentativă a comunității românești din Ucraina formată din academicieni, cadre didactice, lideri ai mediului asociativ românesc din Ucraina și ziariști a participat în data de 12 august 2021 la o întrunire cu reprezentanții ministerului român de externe, transmite BucPress

La întâlnirea care deja s-a încheiat au participat Dan Neculăescu, secretar de stat, Luminița Matei, director general la Ministerul Educației, Dan Iancu, director general la MAE, Mirel Talos, director interimar ICR și Irina Loredana Stănculescu, consul general al României la Cernăuți.

În cadrul discuțiilor, reprezentanții comunității românești din Ucraina au abordat diverse probleme legate de educația în limba română, păstrarea culturii și valorilor naționale românești. Or, cei prezenți la întâlnire au optat pentru continuarea stimulării materiale a părinților, copiii cărora învață în școlile cu predarea în limba română, solicitând statului român să sprijine și să stimuleze material studenții și profesorii de la Catedra de filologie română de la Universitatea din Cernăuți, stimularea materială a profesorilor de limba și literatura română, precum şi a profesorilor de alte discipline care predau în școlile românești din Ucraina.

De asemenea, au fost abordate și alte probleme, cum ar fi închiderea unor instituții – școli muzicale, case de cultură, biblioteci în localitățile românești din Ucraina, care au fost integrate în cadrul comunelor nou formate.

O discuție la fel de serioasă în cadrul întrunirii de la MAE a fost și cea legată de funcționarea „limbii moldovenești” în Ucraina.

Românii din Ucraina vor avea astăzi și o întâlnire la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni cu secretarul de stat Oana Ursache, unde vor fi discutate și abordate diverse probleme cu care se confruntă românii din regiunile Cernăuți, Odesa și Transcarpatia.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol