Reacția lui Dodon, după decizia CC: Maia Sandu, ca Plahotniuc
Distribuți acest articol

„Prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la CC au uzurpat instanța supremă a R. Moldova în interesul politic al președintelui Maia Sandu”. Astfel a comentat Igor Dodon, liderul PSRM, hotărârea Curţii Constituţionale, prin care s-au constatat circumstanțele de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău.  

Politicianul a mai acuzat magistrații CC că ar fi încălcat „grav normele constituționale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția”.

Decizia de astăzi poate fi comparată cu deciziile CC din luna iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să utilizeze CC de buzunar pentru a dizolva parlamentul și pentru a anunța alegeri parlamentare anticipate, în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. În anul 2019, aceste tentative au fost declarate de majoritatea parlamentară și comunitatea internațională drept uzurpare a puterii, mai târziu – neconstituționale, iar membrilor CC le-a fost acordat vot de neîncredere și ei au demisionat”, a insinuat liderul socialiștilor.

Mai mult, Igor Dodon nu a ezitat să învinuiască președintele Republicii Moldova și de uzurparea puterii în stat.

Sunt sigur că noi cu toții am devenit martori ai tentativelor de uzurpare a puterii de către Maia Sandu, cu folosirea a 3 magistrați ai CC în stilul oligarhului fugar. Răspunsul la aceste tentative ar putea fi asemănător cu cel din anul 2019: nerecunoașterea deciziei CC, vot de neîncredere celor trei membri ai CC cu cererea demisiei acestora, apel către partenerii internaționali cu îndemnul de a interveni și de a curma aceste tentative de lovitură de stat, pentru a restabili statul de drept în Republica Moldova”, a mai spus Igor Dodon.

Amintim că astăzi, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău. Se întâmplă după ce la 29 martie 2021, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru „constatarea circumstanțelor” de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate, după ce Parlamentul a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.

 » sursa: www.infoPrut.RO


Distribuți acest articol